NORVEŠKI AMBASADOR NAS POHVALIO: Srbija se prema izbeglicma ponaša u skladu sa evropskim vrednostima
Foto: Fonet 09-2015

Žica ne zaustavlja izbeglice

NORVEŠKI AMBASADOR NAS POHVALIO: Srbija se prema izbeglicma ponaša u skladu sa evropskim vrednostima

Društvo -
Prijaltelji su tu da pomognu kad zatreba, a ne samo da vas tapšu po ramenu kada je sve u redu, rekao je Bjornstad

BEOGRAD, 27. septembra (Tanjug) - Ograde i bodljikava žica neće sprečiti ljude koji beže od rata da stignu do cilja, izjavio je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Bjornstad.

On je rekao da se Srbija prema izbeglicma ponaša u skladu sa pravim evropskim vrednostima i da će joj Norveška zato i dalje pomagati.

Norveška je, inače, Srbiji uputila 6,5 miliona evra za pomoć u izbegličkoj krizi, naveo je list.

Na pitanje da li je Norveška postavila neke uslove Srbiji da bi joj uputila pomoć, Bjornstad je rekao da je samo obavljen razgovor sa Vladom Srbije i velikim humanitarnim organizacijama da bi se sagledale njihove potrebe.

"Prijaltelji su tu da pomognu kad zatreba, a ne samo da vas tapšu po ramenu kada je sve u redu", rekao je ambasador Norveške i dodao da je Norveška mala zemlja, koja nema previše birokratije i ima dobro razrađen sistem hitnog reagovanja na vanredne situacije.

Na pitanje šta misli o sporu Hrvatske i Srbije, Bjornstad je rekao da nije njegov posao da ocenjuje odgovornost zemalja u regionu, ali da je potpuno jasno da je blokada na granici dovela do ozbiljnih ekonomskih gubitaka i da zato treba pronaći rešenje bez odlaganja.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track