Kompjuteraši

BRAĆA PO VW: Kako krade hrvatska auto-mafija

Crna Hronika

Kao i u Srbiji, na meti "folksvageni". Krade se lap-topovima, a hrvatska policija zadovoljna brojem pronađenih automobila

Auto mafija

ZAGREB - Iako auto-mafija više nije snažna kao 90-tih kada su harali Hrvatskom i zarađivali na švercu automobilima, građani ipak trebaju biti na oprezu. Kao i u Srbiji, hrvatski obijači brava već godinama vole istu marku - to je "Folksvagen", automobil za kojim je i dalje velika potražnja, pa se jednostavno i kriminalci tome prilagode i kradu najviše baš takve automobile.

Ako se u dva dana ukradeni automobil ne pronađe, mnogi se s tim i oproste, smatraju kako je on već u nekoj skrivenoj garaži u rezalištu ili preko granice, obično kod istočnih suseda koji tu granu imaju razvijeniju, objavio je Dnevnik Hrvatske televizije. Uglavnom, policija je zadovoljna - u odnosu na 90-e, kada je to bio totalni hit među kriminalcima, i kada su se automobili krali svakodnevno, brojke su sada zadovoljavajuće.

Da žice kod krađa odavno nisu u modi, najbolje zna sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. 'Sofisticirana tehnologija, danas se automobili najviše kradu laptopom', kaže sagovornik. Prošle godine ukradeno je 1.233 vozila, od čega 588 motornih. Najviše u Zagrebu. Sledi Split. Najmanje u Požegi. Kradljivce nije lako naći, jer nije reč o tipičnom kaznenom djelu.

'Gotovo nikad na mestu krađe se ne pronalaze tragovi, znači policija kreće od izjave oštećene osobe sa podacima o samom konkretnom vozilu i to nam je nekakva polazna osnova za poduzimanje svih drugih mera i radnji', pojašnjava Robert Popović iz Službe organizovanog kriminala. Profesionalcima koji se tim poslom bave, problem ne predstavlja niti sva tehnologija koja obično dolazi s novim automobilima. Vozila ukradena u Hrvatskoj uglavnom zavšravaju kao rezervni delovi po skrivenim garažama. Često i na Istoku. Iako nema apsolutne zaštite koja se ne može probiti struka poručuje - bilo kakva zaštita lopova će barem odvratiti od krađe.

http://www.youtube.com/watch?v=FrOzhP8gaaA
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Pitanje je šta će se dalje dešavati ako nešto ozbiljno ne preduzmemo kao država protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!