Kompjuteraši

BRAĆA PO VW: Kako krade hrvatska auto-mafija

Crna Hronika

Kao i u Srbiji, na meti "folksvageni". Krade se lap-topovima, a hrvatska policija zadovoljna brojem pronađenih automobila

Auto mafija

ZAGREB - Iako auto-mafija više nije snažna kao 90-tih kada su harali Hrvatskom i zarađivali na švercu automobilima, građani ipak trebaju biti na oprezu. Kao i u Srbiji, hrvatski obijači brava već godinama vole istu marku - to je "Folksvagen", automobil za kojim je i dalje velika potražnja, pa se jednostavno i kriminalci tome prilagode i kradu najviše baš takve automobile.

Ako se u dva dana ukradeni automobil ne pronađe, mnogi se s tim i oproste, smatraju kako je on već u nekoj skrivenoj garaži u rezalištu ili preko granice, obično kod istočnih suseda koji tu granu imaju razvijeniju, objavio je Dnevnik Hrvatske televizije. Uglavnom, policija je zadovoljna - u odnosu na 90-e, kada je to bio totalni hit među kriminalcima, i kada su se automobili krali svakodnevno, brojke su sada zadovoljavajuće.

Da žice kod krađa odavno nisu u modi, najbolje zna sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. 'Sofisticirana tehnologija, danas se automobili najviše kradu laptopom', kaže sagovornik. Prošle godine ukradeno je 1.233 vozila, od čega 588 motornih. Najviše u Zagrebu. Sledi Split. Najmanje u Požegi. Kradljivce nije lako naći, jer nije reč o tipičnom kaznenom djelu.

'Gotovo nikad na mestu krađe se ne pronalaze tragovi, znači policija kreće od izjave oštećene osobe sa podacima o samom konkretnom vozilu i to nam je nekakva polazna osnova za poduzimanje svih drugih mera i radnji', pojašnjava Robert Popović iz Službe organizovanog kriminala. Profesionalcima koji se tim poslom bave, problem ne predstavlja niti sva tehnologija koja obično dolazi s novim automobilima. Vozila ukradena u Hrvatskoj uglavnom zavšravaju kao rezervni delovi po skrivenim garažama. Često i na Istoku. Iako nema apsolutne zaštite koja se ne može probiti struka poručuje - bilo kakva zaštita lopova će barem odvratiti od krađe.

http://www.youtube.com/watch?v=FrOzhP8gaaA
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Mia

  Mia

  Odlicni su im tramvaji skoro sam se vozila u njima ali sta vredi mi smo kupili spance koji su skuplji i ne mogu preko Slavije

  23 Odgovori 
 • ime

  ime

  pogledajte video!
  imaju predobre tramvaje

  16 Odgovori 
 • mile

  mile

  samo to i imaju tramvaje i mrznju !

  8 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Branimir Lukic

  Branimir Lukic

  Samo ima mala razlika- vi vase kupili od Spanjolaca a mi nase sami napravili...toliko!

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!