Ministar arčio narodne pare

BRUKA: Marković državnim parama kupio 2.616 svojih knjiga

Politika

Autor:

Predrag Marković od svog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“ kupio štivo u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara

predrag markovic foto nebojsa mandic

Marković: Odluku nisam doneo ja, već komisija

BEOGRAD - Ko nije za sebe...

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva sredinom ove godine kupilo je 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova, u vrednosti od 1.171.903,12 dinara, od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“, čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković, piše sajt Pištaljka.

Podmetnuo potpis

Odluku o izboru ovog preduzeća potpisao je lično ministar Marković, a ugovor i rešenje o prenosu sredstava ministrovoj firmi potpisala je tadašnja državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić.

Ugovor o nabavci knjiga, koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od ministrove firme za potrebe biblioteka u Srbiji, potpisan je 17. aprila i u tom ugovoru navodi se da ministarstvo zastupa ministar Predrag Marković, a ministrovu izdavačku firmu direktorka Vesna Tešić.

Međutim, na mestu na kome je bilo predviđeno da potpis stavi ministar Marković, umesto njega to je učinila tadašnja državna sekretarka i funkcionerka stranke G17 plus Snežana Stojanović Plavšić.
Bivši ministar Predrag Marković kaže za Kurir da samo ministar ili državni sekretar može da potpiše takvu odluku.

Krive mu biblioteke

- Ta odluka nije moja, već je to odluka komisije. Za vreme dok sam ja bio ministar postojala su dva konkursa za izbor knjiga. Na prvom konkursu nije bila pomenuta izdavačka kuća, a posle toga biblioteke su insistirale da se i ona nađe na spisku. Biblioteke same biraju knjige, postoji komisija koja takve odluke donosi, a ministarstvo samo potpisuje zbirnu odluku. Stotine izdavača u tom procesu učestvuje i sve je na tom konkursu javno i transparentno, niko nije imao nikakvu primedbu - kaže Marković, koji je inače vlasnička prava u toj firmi preneo u martu 2011. godine na Vesnu Tešić Milovanović.

Savet: Odgovoran ministar
Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:- Nadležno ministarstvo ne treba da sprovodi nabavku od privatne firme ministra, bez obzira što on sam ne odlučuje o tome nego neka komisija.

Ministarstvo: O tome ne  odlučuje ministar!

Iz Ministarstva kulture rekli su nam da ministar samo potpisuje odluku komisije.- Komisija priprema uži spisak naslova i izdavača, koji potpisuju članovi komisije. Uži spisak Narodna biblioteka Srbije šalje svim javnim bibliotekama koje biraju naslove i broj primeraka koje žele. Narodna biblioteka Srbije objedinjuje pristigle zahteve biblioteka prema naslovu i broju primeraka koje su izabrale i sačinjava tabelu sa naslovima, koja čini sastavni deo odluke koju potpisuje ministar - kažu oni.

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikolićevi lapsusi uveseljavaju ljude, ali bar nisu opasni kao neke druge stvari koje dolaze od predsednika Jelena Milić, direktorka CEAS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!