Prikaži najnovije vesti

Bure baruta

vesti 31

BEOGRAD - Vojna skladišta u Bogutovačkoj banji i Bogovađi kod Kraljeva i Tehničko-remontni zavod Kragujevac tri su potencijalne

BEOGRAD - Vojna skladišta u Bogutovačkoj banji i Bogovađi kod Kraljeva i Tehničko-remontni zavod Kragujevac tri su potencijalne bombe koje bi zbog neadekvatnog skladištenja zastarele municije svakog trenutka mogle da planu i ugroze živote ljudi, saznaje Kurir! Na opasnost od eksplozije ovih skladišta i potrebu da država izdvoji novac za uništavanje viška eksplozivnih sredstava ukazao je direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač, koji je, podnoseći izveštaj o radu u 2008. godini Odboru za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, ova vojna skladišta na otvorenom označio kao najveći bezbednosni rizik u zemlji.

Kovač je istakao da je 40 odsto od ukupnog broja ubojitih sredstava višak, 11 odsto se čuva na otvorenom prostoru, dok je 90 odsto starije od deset godina, što zbog nestabilnosti baruta predstavlja veliku opasnost.

- U skladištima u Bogutovačkoj banji i Bogovađi na otvorenom je uskladištena velika količina zastarele municije, od koje je 70 odsto višak koji bi trebalo uništiti, dok je TRZ Kragujevac prenatrpan municijom koja čeka na uništenje. Taj proces je komplikovan i skup, što je glavni razlog zašto višak municije još čeka uništenje. Planirano je da se municija uništi za najkasnije godinu dana, ali ona može da eksplodira svakog trena zbog visokih temperatura, pošto se čuva na otvorenom - kaže izvor Kurira blizak Vojsci Srbije.

Vojno skladište u Bogutovcu već je doživelo jednu havariju 2002. godine, kada je posle požara došlo do nekoliko vezanih eksplozija u kojima je lakše povređen jedan vojnik, ali nije bilo veće materijalne štete.

U Ministarstvu odbrane ne spore da problem s nepravilnim skladištenjem naoružanja postoji, ali pravdaju se nedostatkom novca.

- Problem postoji, ali zbog nedostatka novca nemoguće je urediti sva skladišta za kratko vreme. Za to su potrebna ogromna sredstva, koja mi nemamo. Ipak, izgrađen je veliki broj skladišta i rade se nova, ali potrebno je vreme da bi se sva dovela u red - rekao je za Kurir kapetan bojnog broda Petar Bošković, portparol Ministarstva odbrane, i dodao da u Srbiji ima 6.800 tona municije koju treba uništiti.

Stručnjak za eksplozive i viši policijski narednik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Živković ističe da je skladište bezbedno samo ako su eksplozivna sredstava odložena po propisu.

- U poljskim skladištima ne sme da se čuva više od 2.000 kilograma eksplozivnih sredstava na jednom mestu. Najvažnije pravilo pri skladištenju je da se eksplozivna sredstva ne drže u istoj prostoriji sa sredstvima za paljenje, odnosno upaljačima, koji moraju biti smešteni u posebna skladišta, udaljena najmanje 60 metara. Municija i eksplozivi ne polažu se na pod i moraju biti podignuti najmanje 15 centimetara, a naslage ne smeju biti više od dva metra - objašnjava Živković i dodaje da je za bezbednost skladišta najvažnija svakodnevna kontrola.[ antrfile ]
PARAĆIN KAO OPOMENA
Od razorne eksplozije na otvorenom vojnom skladištu kod Paraćina u oktobru 2006. godine u gradu nije ostalo čitavo nijedno prozorsko staklo. Zbog neadekvatnog skladištenja municije i eksplozivnih sredstava u oktobru 2006. godine eksplodiralo je skladište kod Paraćina, a u vazduh je odletelo 1.310 tona eksplozivnih sredstava. Oštećeno je oko 3.000 kuća i više privrednih objekata i ustanova. Materijalna šteta je procenjena na oko 100 miliona dinara. Iako su svi rukovodioci skladišta upozoravali na opasnost od eksplozije zbog prenatrpanog skladišta, nijedan ministar odbrane od 2000. godine nije prstom mrdnuo da nađe novac za uništavanje viška municije.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara