ORAO PAO: Pilot sprečio da se avion sruši na kuće

Vojna letelica pala nedaleko od Čačka

ORAO PAO: Pilot sprečio da se avion sruši na kuće

Crna Hronika -
Tokom probnog leta avion počeo da pada, pa je major Ivan Pantić usmerio „orla“ ka livadi i katapultirao se pre nego što je letelica eksplodirala

ČAČAK - Prošao bez povreda!Vojni avion „orao J-22“ srušio se, a zatim i eksplodirao tokom probnog leta u petak oko 12.35 u Mrčajevcima kod Čačka, i to svega dvadesetak metara od kuća u naselju! Velika tragedija izbegnuta je zahvaljujući sposobnosti pilota majora Ivana Pantića iz 98. vazduhoplovne brigade iz Kraljeva, koji je uspeo da na vreme usmeri letelicu na livadu, a zatim da se uspešno katapultira i ostane nepovređen!- Major Pantić uspeo je da iskontroliše avion da se ne sruši na kuće i da ne pobije nedužne ljude! Uspeo je da dovede letelicu iznad livade i da se nekoliko sekundi pre eksplozije katapultira i sleti 100 metara od mesta gde je pao njegov „orao“ - kaže naš izvor.Potraga za pilotomDramu na nebu bez daha i sa strepnjom posmatrali su brojni meštani.- Najpre smo čuli prasak nalik pucnju, a onda smo ugledali avion kako vrtoglavo juri ka nama! Mislili smo da će pasti direktno na nas i da će nas sve pobiti! Odmah iza aviona, ugledali smo pilota, čiji se padobran otvarao. Skamenili smo se od straha... Tad smo začuli strahovit udarac i eksploziju - uglas pričaju preplašeni meštani Mrčajevca.Avion je pao na livadu Ratka Nerandžića, koji kaže da su meštani odmah krenuli u potragu za pilotom.- Nismo znali da li je živ, ali smo ga brzo našli. Doneli smo mu vodu i pokrili ga ćebetom, a onda su ga preuzele njegove kolege - kaže Ratko.Ivan je prvo pitao da li je nekog ubio.Prvo se javio ženi- Zatekli smo ga kako leži i puši. Rekao je da ga bole leđa i rebro i pitao nas je gde je i da li je nekoga ubio. Onda je tražio mobilni telefon da pozove ženu i kaže joj da je živ i zdrav - rekao je naš sagovornik.Meštani kažu da su užareni delovi olupine „orla“ padali po krovovima!- Zapaljeni delovi završili su na krovovima, pa smo morali da se organizujemo i da gasimo plamenčiće kako ne bi izbio požar. Od detonacije su gotovo sva stakla na okolnim kućama popucala, a s nekih kuća je odleteo i crep - kažu meštani.

Izbegnuta veća tragedija... Meštani kažu da su čuli jaku eksploziju
Izbegnuta veća tragedija... Meštani kažu da su čuli jaku eksploziju

Srpski pilot na operaciji kičmeRadosav Vujošević (59) zvani Čarli, koji je prekjuče teško povređen kad se „cesna 172N“ srušila u brdima kod Pakraca u Hrvatskoj, moraće na operaciju kičme!- Ima prelom pršljena, a slomljeni su mu i nos, ključna kost i nekoliko rebara. Moguće je da će biti prebačen u Beograd, gde će ga i operisati - kažu iz Klinike za traumatologiju bolnice u Zagrebu.Radosava je juče u bolnici posetio prijatelj, koji kaže da se on oseća dobro.- U početku nije osećao noge, a sad ih oseća. Voleo bi da ga prebace u Beograd, gde ga čekaju supruga i sinovi - kaže prijatelj i dodaje da je Radosav iskusan pilot u penziji koji radi po pozivu.

Pilot Pantić na VMAMajor Ivan Pantić je nakon pada aviona ostao nepovređen, ali je ipak prevezen na VMA.- On je svestan, komunikativan i bez vidljivih povreda. Kaže da se dobro oseća, ali će biti zadržan u bolnici radi praćenja zdravstvenog stanja - kažu iz Ministarstva odbrane i dodaju da je komandant 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije pukovnik Aleksandar Bijelić formirao komisiju koja će ispitati uzroke pada aviona, a koja je već počela da radi.

Padovi vojnih aviona- 26. 9. 2012 - „Lasta V-54“ srušila se u Novoj Pazovi tokom trenažnog leta, a pilot major Goran Savić preminuo je od zadobijenih povreda. Drugi pilot, potpukovnik Tomislav Baćagović, lakše je povređen.- 3. 6. 2010 - „Orao“ se srušio u blizini Kragujevca, a pilot major Slobodan Jocić spasao se katapultiranjem.- 7. 7. 2009 - „MIG-29“ srušio se u blizini aerodroma u Batajnici. Pilot Rade Ranđelović, koji se katapultirao, preminuo je od zadobijenih povreda.- 24. 9. 2008 - „Supergaleb G-4“ pao je na batajničkom aerodromu tokom priprema za aero-miting, pilot Ištvan Kanas je poginuo.- 21. 5. 2008 - „Orao“ se srušio tokom rutinskog leta u mestu Baranda kod Zrenjanina, a pilot Tomas Janik spasao se iskakanjem.

http://www.youtube.com/watch?v=S44HeLPjrfA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track