ČADEŽ: Otvorena poglavlja važna za privredu Srbije, ali veliki posao tek nam predstoji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Privredne komore Srbije

ČADEŽ: Otvorena poglavlja važna za privredu Srbije, ali veliki posao tek nam predstoji

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas, povodom otvaranja poglavlja 20 i 26, da su ona veoma značajna za srpsku poslovnu zajednicu i da će rezultati i tok pregovaračkog procesa u poglavlju 20 trasirati buduću mapu nacionalne privrede.

Čadež je istakao da nam predstoji veliki posao.

"Što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija bićemo, ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva i inovacija", rekao je Čadež.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

On je dodao da će uspešne reforme omogućiti više stranih, ali i domaćih investicija, a lokalna privreda postaće konkurentnija i sposobnija za žestoku utakmicu koja je očekuje na međunarodnom tržištu. Prema njegovim rečima u kreiranju novih politika i modela rasta potreban je sektorski pristup koji omogućava jasniji fokus - pri definisanju šta želimo da postignemo, namenski kreirane mere podrške za svaki sektor pojedinačno i proaktivan pristup u privlačenju investicija i promociji izvoza.

Stav Privredne komore Srbije, kako je objasnio, jeste da se nacionalnim politikama moraju podržati sektori koji imaju najveću dodatu vrednost, odnosno najveći stepen finalizacije proizvoda, poput prerađivačke industrije, kao i oni koji imaju potencijal za izvoz i za nove investicije i kapacitet da za sobom povuku i ostatak privrede.

Kako je naglasio sektor malih i srednjih preduzeća je okosnica ekonomskog rasta EU, o čemu svedoče podaci da je 2015. u EU oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća zapošljavalo oko 70 odsto svih radnika i generisalo gotovo tri petine dodate vrednosti u realnom sektoru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Da bi naša preduzeća dostigla standarde i bila konkurentna evropskim, neophodno je da radimo na jačanju njihove konkurentnosti, podrškom internacionalizaciji, između ostalog, kroz njihovo uključivanje u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija, ali i na reformi obrazovanja i unapređenju pristupa izvorima finansiranja, što je posebno važno pitanje za mala i srednja preduzeća, kako bi obezbedila sredstva za rast i razvoj", objasnio je Čadež.

Komore, podsetio je Čadež, imaju važnu ulogu u podršci kompanijama da jačaju svoje proizvodne i izvozne kapacitete i ljudske resurse i da privuku sredstva i uspešno upravljaju finansijama, posebno kada je reč o korišćenju evropskih fondova, koji su nam već na raspolaganju, kao što su Cosme i Horizont, ali i novih izvora finansiranja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 27.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track