ČANAK U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI: Otpad nije smeće, u reciklaži je velika šansa Srbije
Foto: Marina Lopicic

Predsednički izbori 2. aprila

ČANAK U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI: Otpad nije smeće, u reciklaži je velika šansa Srbije

Politika -

NOVI SAD - Predsednički kandidat LSV Nenad Čanak ocenio je danas da Srbija mora prestati otpad da smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti.

Primena koncepta cirkularne ekonomije, odnosno podsticanje uvođenja čistije proizvodnje, otvaranje zelenih radnih mesta, ekodizajna, reciklaže i drugih poslovnih modela, velika je šansa za razvoj Srbije, smatra Čanak.

On je naveo da širom Srbije postoji više od 3.500 divljih deponija, od čega je 700 samo u Vojvodini, dodajući da se deponije obrušavaju na puteve, njive i reke i pita kako je moguće da neke zemlje prerađuju otpad i zarađuju na tome, a da Srbija to nije u stanju.

"Zašto Srbija nije u stanju da iskoristi preko dva miliona tona otpada koliko sama proizvodi, dok, recimo, Nemačka koristi svoj i još uvozi preko 12 miliona tona otpada", pita Ccanak.On smatra i da je nedopustivo da u čitavoj zemlji umesto neophodnih 27 postoji svega nekoliko regionalnih centara i sanitarnih deponija po EU standardima.

Od ekološkog dinara koji se prikuplja na lokalnom nivou i sredstava koje zagađivači uplaćuju za zaštitu životne sredine u budžet Republike Srbije godišnje se prikupi oko 6 milijardi dinara."To je novac kojim bi se moglo izgraditi najmanje pet regionalnih centara za tretiranje otpada godišnje, pa bi nam zemlja ubrzo bila urednija i bogatija. Umesto toga, novac se uglavnom troši nenamenski, a svakog dana niču nove divlje deponije. Krajnje je vreme da se to promeni", zaključio je Čanak.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POTPUNA FEJSBUK SENZACIJA: Preletačević napravio REKORD koji nikome nije pošao za rukom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja