Canetovog advokata za ministra pravde
Foto: KURIR

Čedin kandidat

Canetovog advokata za ministra pravde

Politika -
LDP za budućeg ministra pravde predlaže Slobodana Beljanskog, čija advokatska kancelarija zastupa glavnoosumnjičenog u procesu protiv „duvanske mafije“

BEOGRAD - Canetov advokat da vodi resor pravde!Lider LDP Čedomir Jovanović odlučio je da kao kandidata za ministra pravde predloži Slobodana Beljanskog (71), čija advokatska kancelarija već godinama zastupa Stanka Subotića Caneta, koji se tereti da je vođa „duvanske mafije“!Sin Slobodana Beljanskog, advokat Vladimir Beljanski više puta je i lično istupao kao Stankovićev branilac. Primera radi, upravo je Beljanski u junu 2008. godine objavio da je njegov klijent, optužen za šverc cigareta 90-ih godina, pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi.Slobodan Beljanski juče nije bio dostupan za komentar. S druge strane, u LDP ne vide ništa sporno u kandidaturi Beljanskog za funkciju ministra pravde i kratko poručuju:- Mi u LDP smo odlično upoznati s profesionalnom biografijom Slobodana Beljanskog!Beljanski je bio predsednik Odbora za rešavanje o sukobu interesa, a sad je član Odbora Agencije za bo­rbu protiv korupcije. Bio je član i predsednik prvog saziva Saveta za borbu protiv korupcije 2001. Po pozivu je predavao etiku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i Beogradu, kao i na Pravnom fakultetu Univerziteta Union.Stanko Subotić osuđen je u Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu oktobra prošle godine na šest godina zatvora za šverc cigareta tokom devedesetih, čime je državni budžet uskraćen za 30 miliona evra prihoda. Početkom maja očekuje se i presuda suda u Bariju u kojem se Subotiću sudi za šverc cigareta iz Crne Gore u Italiju.

Beljanski predavao etiku na pravnim fakultetima

Klijent Cane Subotić već osuđen

Beljanski u sukobu interesa?Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Pravo na zdravlje“ uputilo je u januaru dopis Agenciji za borbu protiv korupcije u kojem je izrazilo sumnju da je Beljanski u sukobu interesa. Kako su objasnili, Beljanski je advokat Regionalne lekarske komore Vojvodine, čiji je predsednik dr Ilona Černetić, koja se smatra odgovornom za trgovinu listama čekanja za pacijente obolele od raka na Institutu za onkologiju Vojvodine. Agencija je o ovom obaveštavana više puta, ali nije reagovala, sa čim Udruženje dovodi u vezu Beljanskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track