ČELNIICI DSS SE OBRATILI JAVNOSTI:  Nismo se zbog lokalnih koalicija posvađali sa Sandom
Foto: Nebojsa Mandic

I dalje im smeta Vukadinović

ČELNIICI DSS SE OBRATILI JAVNOSTI: Nismo se zbog lokalnih koalicija posvađali sa Sandom

Politika -

BEOGRAD - Čelnici DSS u pismu za javnost danas su saopštili da nisu koalicije na lokalnom nivou dovele do razmimoilaženja sa bivšom predsednicom Sandom Rašković Ivić, jer se, kako tvrde, i ona složila s njima složila nakon izbora.

U otvorenom pismu javnosti oni navode da su u stranci bili svesni koliko je to pitanje osetljivo i pre dva meseca kada su formirane loklane koalicije sa SNS u dve beogradske opštine i nekoliko gradova Srbije, ali da su smatrali da su to ipak pitanja lokalnog nivoa i da se ne mogu tretirati kao krupna politička pitanja.

"Uostalom, s tim se složila i Sanda Rašković Ivić odobrivši sve navedene koalicije", navodi se u pismu DSS-a.Iznenađuje, međutim, s koliko je ostrašćenosti ta tema stavljena na dnevni red, posebno s obzirom na činjenicu da je mnogo prisutnija bila u medijima nego na stranačkim organima.

Foto: Damir Dervišagić/FoNet
Foto: Damir Dervišagić/FoNet

To je, kako se navodi, bio signal da postoji drugi, mnogo dublji razlog, a to su, ispostavilo se, istinska politička neslaganja u stranci.

"Tadašnja predsednica je krenula u snažno propagiranje ideje o jedinstvenom opozicionom kandidatu za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji. Takva politika je podrazumevala udruživanje sa svim „žutim" strankama koje su pod direktnim uticajem zapadnih ambasada, sve u cilju pobede protiv naprednjačkog kandidata", navodi se u pismu, uz poruku da ne žele na izborima za predsednika Srbije "patkicu", zajedničkog predsedničkog kandidata "osmišljenog u američkoj ambasadi", te da se ne odriču Kosova i Metohije.

DSS navodi da je zabrinjavajuće da se promena poznatog političkog kursa DSS poklapa sa "iznenadnim i gotovo tajnim odlaskom tadašnje predsednice Sande Raškovic Ivić u rezidenciju americkog ambasadora".

Nakon toga, navode, usledili su odlasci bivše predsednice na beogradsku "patkicu" što je, kažu, prouzrokovalo nezadovoljstvo velikog broja stranackih funkcionera.

"

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Umesto da shvati poruke stranačkog vrha koji nije želeo da stane iza američkog predsedničkog kandidata i koji je želeo da se stranka zadrži na politici „trećeg puta", Sanda Rašković Ivić je, zajedno sa Vukadinovićem, krenula da nastupa u medijima", navodi se u pismu čelnika DSS i konstatuje da su tako lokalne koalicije postale javna tema umesto zajedničkog opozicionog nastupa na predstojecim izborima.

Ovo je prava istina i pravi razlog našeg politickog razmimoilaženja", konstatuje se u pismu.

Predsendništvo DSS je, inače, predložilo da Sanda Rašković Ivić nastavi da obavlja funkciju šefa poslaničke grupe koju čine članovi stranke, a da sama odluči da li će da podredi DSS i sve njene članove interesima i političkim stavovima Đorđa Vukadinovića.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Sastanak poslanika DSS-a sa novim potpredsednikom Jovanovićem

Novi potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je danas od poslanika DSS-a u Skupštini Srbije da sprovedu odluke Predsedništva DSS i isključe Đorđa Vukadinovića iz poslaničkog kluba ili ga zamole da ga sam napusti.

Poslanik Slaviša Ristić rekao je agenciji Beta posle sastanka poslaničkog kluba DSS-a s Jovanovćem, da mu "ne pada na pamet da podrži odluku Predsedništva" i da se zajedno sa šeficom poslaničkog kluba Sandom Rašković Ivić tome na sastanku i usprotivio.Po njegovim rečima, on ima obavezu prema biračima koji su glasali za odredjenu politiku liste na kojoj je bio DSS i Djordje Vukadinović, a ne prema centrali stranke koja "pokušava da uruši poslanički klub DSS-a".

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je kazao da zbog odbijanja da sprovede odluke organa stranke može biti isključen iz DSS-a, ali da i povrh toga ne želi da bude u klubu u kojem nije Vukadinović i u kojem se ne sprovodi politika na kojoj su dobijeni glasovi gradjana."Oni, ako im smeta, neka sami formiraju neki svoj novi klub. Meni ne pada na pamet", istakao je Ristić.

Dodao je da je cilj tih promena promena kursa i politike stranke i omogućavanje koalicija sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Na sastanak, koji je održan u poslaničkom klubu u Skupštini Srbije, pored Jovanovića došao je i v.d. predsednika DSS-a Dragan Maršićanin.Sastanku nije prisustvovao Vukadinović jer, kako je rekao Beti, nije član DSS-a, a to je bio sastanak samo s članovima stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track