CERAR DELI OTKAZE ZBOG AFERE PIRANSKI ZALIV: Bolje da smo ćutali, ali mi to ne umemo
Foto: Beta

Polemike u Sloveniji

CERAR DELI OTKAZE ZBOG AFERE PIRANSKI ZALIV: Bolje da smo ćutali, ali mi to ne umemo

Region -
Ljubljana je morala da ćuti o aferi dok istovremeno pregovara sa Zagrebom na nižem nivou, kao što je Angela Merkel radila kad je otkrila da je Amerikanci prisluškuju

ZAGREB/LJUBLJANA - Premijer Slovenije Miro Cerar otpustio je direktora Odeljenja za komunikacije slovenačke vlade (Ukom) da bi ojačao svoju ekipu u kriznim situacijama pošto je nekoliko afera između Ljubljane i Zagreba u poslednje vreme pokazalo da su mu potrebniji iskusniji stručnjaci u tom području.

Umesto dosadašnjeg direktora Ukoma Boštjana Lajovica, TV novinara i glavnog čoveka za odnose s javnošću više predsednika i premijera kog je imenovala vlada Alenke Bratušek, na jesen dolazi Kristina Plavšak Krajnc iz ministarstva kulture, piše ljubljanski list Dnevnik pozivajući se na nezvanične izvore.

Afera Piranski zaliv pokazala je sve slabosti slovenačke diplomatije
Afera Piranski zaliv pokazala je sve slabosti slovenačke diplomatije

Ova smena navodno nije direktno povezana s Aferom Piranski zaliv niti s tim što je Slovenija prihvatila pa otkazala učestvovanje u hrvatskoj paradi povodom vojno-policijske akcije Oluja, ali jeste sa načinom na koji je Ljubljana reagovala na te skandale.

Komunikolog Borut Zomereger kaže da Cerarova vlada trebala da se ugleda na nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja radije godinu dana nije reagovala na vesti da je prisluškuje američka obaveštajna agencija nego da reaguje brzopleto i kontradiktorno.

Angela Merkel je ćutala dok nije smislila pravu strategiju iako je znala da je Amerikanci prisluškuju (Foto: AP)
Angela Merkel je ćutala dok nije smislila pravu strategiju iako je znala da je Amerikanci prisluškuju (Foto: AP)

Zomereger kaže da postoji nešto što se zove "diplomatija ćutanja" i da je Ljubljana morala da ćuti o aferi dok istovremeno pregovara s Hrvatskom na nižem nivou, kao što je Merkelova radila u vreme svog skandala s Amerikancima.

"Mi smo za tako nešto nesposobni, pa sada Cerar nije pristao na razgovor s (premijerom Hrvatske Zoranom) Milanovićem i veze su prekinute iako ćemo na kraju priče morati da sednemo za zajednički sto... Pre izbijanja skandala morali smo da se dogovorimo s hrvatskom stranom da se arbitražna presuda objavi posle izbora u Hrvatskoj, tako bi skandal bio izbegnut", kaže Zomereger i dodaje da bi takav rasplet odgovarao i Evropskoj uniji.

Poznati slovenački stručnjak za komunikacije i marketing i predavač na Fakultetu političkih znanosti dr Miro Kline kaže da slovenačke diplomate nisu smele odmah da polemišu da li su objavljeni audio-snimci razgovora slovenačkog sudije u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i službenice MIP Slovenije Simone Drenik autentični ili ne, jer "za priznanje uvek ima dovoljno vremena".

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a danas je za to tražio i dobio jednoglasnu podršku celog Sabora. I hrvatska Vlada je donela odluku o tome i obavestila sve nadležne.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu. Slovenija je u međuvremenu imenovala novog arbitra - predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama, ali Hrvatska ističe da to više nema nikakvog uticaja.

Međutim, iz Evropske komisije poručuju Zagrebu da će se arbitražni postupak nastaviti bez obzira na odluku Hrvatske.

(Jutarnji.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track