CERAR: Očekujem da će Hrvatska poštovati odluku arbitražnog suda o graničnom sporu
Foto: Beta/Miloš Miškov

Optimista

CERAR: Očekujem da će Hrvatska poštovati odluku arbitražnog suda o graničnom sporu

Region -

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da želi da Slovenija ima dobre odnose sa svim susednim zemljama i da se nada da će i Hrvatska priznati odluku arbitražnog suda o graničnom sporu, za koju slovenački mediji navode da bi mogla da bude doneta ove godine.

"Što se tiče bilaterale, želimo u prvom redu dobre i uređene odnose sa susednim zemljama. Godina u koju smo ušli biće posebno značajna u tom pogledu", kazao je Cerar u govoru pred slovenačkim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja na redovnom godišnjem skupu, na kom se razgovara o najvažnijim pitanjima međunarodne politike i odlučuje o zadacima za ovu godinu.

"Iskreno se nadam da će, uprkos sadašnjoj teškoj situaciji, posle odluke arbitražnog suda doći do rešenja graničnog pitanja, što će omogućiti bolju saradnju naših država", kazao je Cerar.

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum, koji je kompromitovan poskle afere Piranski zaliv, pa se traži novo rešenje. Slovenija insistira na tome da arbitražu treba završiti obvezujućom presudom, koju će priznati i Hrvatska.

(VIDEO) SAD ZNAJU: Zagreb i zvanično obavestio Sloveniju o prestanku arbitražže

"Slovenija će presudu arbitražnog suda poštovati. Očekujemo da će i Hrvatska uprkos svemu tako postupati i da će nam u tom smislu i međunarodna zajednica pomoći u odbrani vladavine prava i poštovanja međunarodnih ugovora", kazao je Cerar. Po njegovim rečima, takav stav međunarodne zajednice bio bi važan i zbog stanja u širem okruženju.

"Arbitražna presuda neće uticati samo na odnose između naše dve susedne države nego i na rešavanje sličnih predmeta u regiji. A njih nije malo", kazao je slovenački premijer u govoru diplomatima iz slovenačkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track