Legalizacija kanabisa

Češka: Apoteke prodaju marihuanu za medicinsku upotrebu

Planeta

Autor:

Medicinska marihuana izdaje se samo na recept i namenjena je pacijentima koji boluju od raka, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili psorijaze

apoteka, lekovi, nestašica,

PRAG - Marihuana je od danas u prodaji u apotekama širom Češke, prema novom zakonu koji legalizuju prodaju te lake droge za medicinske svrhe.

Medicinska marihuana izdaje se samo na recept i namenjena je pacijentima koji boluju od raka, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili psorijaze, prenela je agencija AFP, navodeći da novi zakon ne predviđa pokriće zdravstvenog osiguranja za njenu kupovinu.

Ova članica Evropske unije od 2004. godine ima najliberalniji pristup lakim drogama u Evropi.

Oni kod kojih se pronađe do 15 grama marihuane ili uzgajaju do maksimalno pet stabiljka kanabisa, suočenbi su sa malim kaznama.

Prema nacionalnom izveštaju o narkoticima, 2011. godine je 16,1 posto stanovništva uzrasta od 15 do 34 godine potvrdilo da koristi marihuanu, što je manje nego godinu dana ranije, kada je taj procenat iznosio 20,3.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (4)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • boris

  boris

  Marihuana se na našim prostorima uzgajala pre i posle drugog svetskog rata, i nije bilo narkomana. Ta priča o njenoj štetnosti je čista prevara, a za lečenje raka potrebno je ulje koje se dobija iz cele biljke, a ne trava koja se duvani. Osim toga i alkohol i duvan su štetan pa niko nije zabranio uzgoj šljiva i duvana. Uvjek je bilo idiota k ... više oji su korisne stvari koristili u pogrešne svrhe, a ova biljka je vrlo korisna,kao prvo za ishranu,seme ima sve amino kiseline, stabljika(ima smešno malo količinu thc-a) za stočnu hranu a i za proizvodnju papira (NE BI UNIŠTAVALI ŠUME), proizvodnja Etanola kao goriva (primer Brazil) i čuveni F117 iz Buđanovaca je napravljen od plastike od konoplje. Preko 600 bolesti leči pomenuta biljka, a ko je nju zabranio prosudite sami.

  18 Odgovori 
 • Boban

  Boban

  Ja se secam moji su negde 1958g. prestali da siju Konoplju.Neznam zasto ?? Do tada smo imali po citavu leju zasadjenu, bijo sam mali, ali se secam da sam sa majkom, prvo skidali seme sa brha, pa onda cupali stabljike. Mislim da se to posle kiselilo u vodi, pa lupalo na stupi, pa cistilo od pozdeta i onda prelo. Od Toga se tkalo platno za slamarice. ... više Kada bih nekada kokoske pobegle u konoplju i jele seme, vracale bih se pomalo osamucene, kao da su pijane. Tada Niko nije ni pomisljao da pusi lisce ili sta znam sta od Konoplje. Mislim da je zabranila Farmaceutska industrija, zbog lekovitoga svojstva.

  15 Odgovori 
 • nikolic

  nikolic

  To sto su Cesi sada poceli to se radi u Holandiji godinama.Niko nije nikada rekao da je marihuana stetna vec je stetan covek koji nezna da je koristi.Ako se koristi u malim kolicninama deluje smirujuce ali ako preteras gubis svest i u takvom stanju mozes cudo da napravis.Zato je zabranjena...

  11 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nikolic

  nikolic

  Moji su takodje sejali konoplju i davali kravama ali u malim kolicinama.Znam da su dolazili neki ljudi i odnosili suvu konoplju a kuda i zasto nemam pojma.Odjednom je nestao taj hobi.Ja znam za konoplju a oca nisam ni pitao zasto je nema...Kasnije dok sam studirao probao sam ali mi nije odgovarala i ja sam ostao na pivu.Pivo mi je bilo mnogo lepse ... više od nje...

  -9 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!