Nerasvetljeni zločini koji su potresli Srbiju

Četiri metka u direktora Jata

Crna Hronika

Dvojica napadača pucala u Živorada Petrovića iz oružja sa prigušivačem

Žika Petrović, ubistvo, nerasvetljeni zločini, JAT,

Uviđaj na mestu ubistva Petrovića

25.4. 2000. - Živorad Petrović, generalni direktor „Jata“

BEOGRAD - Sačekuša!
Generalni direktor „Jugoslovenskog aerotransporta“ Živorad Žika Petrović ubijen je 25. aprila 2000. godine, oko 21.30 sati, u klasičnoj „sačekuši“ u Ulici Jaše Prodanovića u Beogradu. Državne agencije i mediji ovaj zločin su okarakterisali kao teroristički akt nad visokim državnim službenikom, ali je, doduše sporadično, bilo i drugačijih tumačenja. Pominjan je novac koji je Petrović, navodno, iznosio iz zemlje po nalogu bivšeg režima Slobodana Miloševića, pominjana je i kupovina nekih aviona, ali i prodaja predstavništava „Jata“ po belom svetu. Danas, 12 godina kasnije, ubistvo Živorada Žike Petrovića retko ko i pominje, a njegovog ubicu još manje!

- Petrović je kobne večeri oko 21.30 sati došao do kuće svojih roditelja u Ulici Jaše Prodanovića. Kad je parkirao svoj metaliksivi „audi“ i izašao iz njega, dvojica napadača ispalila su mu četiri metka u leđa i glavu! Pretpostavlja se da su napadači koristili oružje s prigušivačem, budući da niko od prolaznika i komšija nije čuo pucnje. Generalni direktor „Jata“ pao je mrtav pored svog metaliksivog „audija 100“, a uviđaju je tada prisustvovao i Rade Marković, tadašnji načelnik DB. Očevidaca zločina nije bilo, a policija je bezuspešno tragala za sivim „audijem“ novosadskih registracija kojim su, kako se pretpostavljalo, ubice pobegle - pisali su tada mediji.

Komentarišući ubistvo Petrovića, tadašnji republički ministar pravde Dragoljub Janković izjavio je da je reč o „specifičnoj vrsti državnog terorizma koji se uvozi iz inostranstva“. Lider SPO Vuk Drašković ocenio je da je ovaj zločin „još jedan akt organizovanog državnog terorizma“.

- Petrović je ubijen na dan kad je okružni tužilac izjavio da nema državnog terorizma i da nema zločina na Ibarskoj magistrali - rekao je Drašković.
Nagađanja je bilo mnogo, ali pravi motivi ubistva Živorada Petrovića, kao ni naručioci zločina i egzekutori do danas nisu otkriveni!

(E. K.)

Žika Petrović zoom Žika Petrović

Biografija

Živorad Petrović rođen je u Požarevcu. Saobraćajni fakultet završio je 1968. godine u Beogradu i iste godine se zaposlio u „Jatu“. Generalni direktor postao je 1992. godine.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Potrebno je da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine Ivica Dačić, šef SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!