Cigarete u Srbiji skuplje do 20 dinara po paklici

Društvo

Autor:

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara

cigarete,

BEOGRAD - Cigarete duvanske kompanija Japan tabako internacional (Japan tobacco international - JTI) od sutra će biti skuplje od 10 do 20 dinara po paklici.

Kako su u kompaniji JTI kazali, razlozi za poskupljenje cigareta su povećanje akcize, inflacija, slabljenje dinara i troškovi sirovina.

Odluka o povećanju cene doneta je na osnovu procene celokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI, koja ima fabriku cigareta u Senti.

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara.

Cene je 20. jula povećala i duvanska kompanija Filip Moris operejšns (Philip Moriss Operations), a poskupljenje je od 27. jula najavila i kompanija Britiš Ameriken tobako (British American Tobacco - BAT), koja ima fabriku u Vranju.
U hrvatskoj duvanskoj kompanije TDR kazali su da će cene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. avgusta i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja akciza u Srbiji. Kako su precizirali, cene najjefnitijih proizvoda biće povećane 15, a skupljih 20 dinara po paklici.

U kompaniji Filip Moris, vlasnici niške fabrike duvana, su kazali da su cene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po paklici, jer dodadašnji nivo cene nije odražavao rast akcize u prethodnom periodu.

"Cenovno prilagođavanje trebalo bi da donese i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji, jer su i oni trpeli posledice akumiliranja dela fiskalonog tereta", rekla je direktor korporativnih poslova u Filip moris operejšensu Jelena Pavlović.

Nova cena paklice crvenog "malbora" je 190 dinara, crvenog i srebrnog "bond strita" 120 dinara, "best boks" 130 dinara, a "klasik 100 s" plavi i crveni 130 dinara.

Prema odluci Vlade Srbije, objavljenoj 20. jula u Službenom glasniku minimalna akciza na cigarete povećana je za tri dinara, na 74,21 dinar po paklici. Novi iznos akcize primenjuje se dan nakon objavljivanja u službenom glasniku.
Prosečna ponderisana maloprodajna cena cigareta je 121,22 dinara po paklici, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Fabriku duvana u Srbiji, pored tri najveće svetske kompanije Filip Moris, BAT i JTI, ima i domaća kompanija Monus.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • JSO

  JSO

  Pa nek' bude i plata kao u EU, nemam nista protiv, pa nek dignu cene i na 500 dinara....

  16 Odgovori 
 • Milorad

  Milorad

  Ne, ne nisu poskupele cigare, povecali su harač-akcizu!

  13 Odgovori 
 • Danilo

  Danilo

  Ovo je pljacka, nek smanje poslanici sebi plate pa nece imati potrebe za akcizama!

  13 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Darko

  Darko

  Blago vama ja pusim 3 pakle dnevno a imam 16 godina a cigare odose u 300 dinara :D Sramota,cim bude manjak pare odma podignu cene na cigare i benzin,Ovo nema nigde!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!