CRKVA NE ŠTITI ZAPIS Protojerej Stojadin Pavlović: Hrast nije svetinja
Foto: Dragana Udovičić

Velikodostojnik SPC razrešio dilemu

CRKVA NE ŠTITI ZAPIS Protojerej Stojadin Pavlović: Hrast nije svetinja

Društvo -
Svetost pripada ljudima jer su oni osvećeni Duhom Svetim, rekao je Pavlović

BEOGRAD - Crkva sa razumevanjem gleda na brižni odnos žitelja naselja Savinac i šire javnosti za hrast koji se nalazi u pomenutom mestu, na projektovanoj i za izgradnju dozvolama odobrenoj trasi auto-puta na deonici Ljig - Preljina, ali Hrast nije svetinja, napisao je u svom osvrtu protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović.

"Važno je da se u ovom slučaju religiozno odvoji od sujevernog. Hrast ne može biti crkva niti svetac. Hrast se ne može smatrati svetinjom. Svetost pripada ljudima jer su oni osvećeni Duhom Svetim", poručio je Pavlović koji je ujedno i glavni urednik Televizije Hram.

"Meštani ovog kraja znaju šta za njih predstavlja ovaj hrast. Šteta je što ovo višestoletno stablo nije u evidenciji zakonske zaštite i što kod izrade planske dokumantacije ovog kraja niko nije ukazivao na hrast i njegovu zaštitu", napisao je protojerej.

On je ujedno ukazao i na nebrigu meštana koja je "iskazana i time što hrast već decenijama nema karakter zapisa".

"Radovaće se Zemlja i Nebo ako ovaj auto-put da svoj doprinos poboljšanju životnog standarda i zaustavi dalji pad broja stanovništva u ovom kraju.

Meštani Savica i okoline zajedno sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvima treba da zaštite od daljeg propadanja zgradu osnovne škole i urede unutrašnjost, istorijski važnog hrama brvnare u Takovu", napisao je protojerej-stavrofor Pavlović.

(Politika/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track