15 MALIŠANA OSTALO BEZ RODITELJA: Deca svedoci porodičnih tragedija u Srbiji

Siročad

15 MALIŠANA OSTALO BEZ RODITELJA: Deca svedoci porodičnih tragedija u Srbiji

Crna Hronika -
Za mesec dana u nezapamćenim zločinima, nasilju i saobraćajnim nesrećama stradale čitave porodice, preživelu decu preuzimaju rođaci i država

BEOGRAD - U seriji porodičnih tragedija u Srbiji - u nezapamćenim zločinima, nasilju i saobraćajnim nesrećama - za samo mesec dana 15 mališana ostalo je bez jednog ili oba roditelja.Brigu o njima preuzimaju babe, dede i bliži ili dalji rođaci, a u nekim slučajevima, kao u Jagodini, gde je troje dece ostalo bez oca i majke u saobraćajnoj nesreći, reaguju država i lokalna samouprava.

Psihičko opterećenje

Crna serija je počela 16. februara, kad je u sudaru s kamionom kod Beograda poginuo Hasim Sinanović (44) iz Tutina, ostavivši iza sebe petoro dece. U proteklih mesec dana nesrećama nema kraja, jer gotovo svakodnevno mališani postaju siročići, a najčešće u brutalnim porodičnim zločinima u kojima očevi pucaju na majke, pa u sebe.Psiholog Milan Kostić smatra da se deca koja ostaju bez roditelja susreću s različitim tretmanom tokom života.- Deca čiji su roditelji nastradali u saobraćajnim nesrećama nemaju psihičko opterećenje kakvo imaju deca koja su prošla kroz porodični zločin, a pre toga kroz neslaganje, sukob roditelja, pa na kraju i ubistvo. U drugom slučaju imamo traumu iza koje stoji nasilje i jedan veoma iracionalni čin. Kod udesa se radi o nečemu što niko nije želeo namerno da izazove - smatra psiholog Kostić.

On dodaje da deca žrtve porodičnih zločina često razmišljaju o nasleđu koje nose.- Deca kasnije razgovaraju o tome, razmišljaju i okolina ih drugačije tretira, što nije slučaj s decom koja prežive saobraćajnu nesreću. Okolina ima veću dozu empatije i simpatije prema deci čiji su roditelji tragično nastradali u udesima - kaže Kostić.On smatra da to nije slučaj nakon porodičnih tragedija.- Neću da kažem da te podrške nema, ali ta deca, nažalost, često ostaju sasvim sama. Okolina ih na neki način izoluje, iako su oni najveće žrtve - zaključuje naš sagovornik.

Strašne posledice

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava koliko su posledice saobraćajnih nezgoda dalekosežne i teške.- To nije nešto što se dogodi u trenutku, i ko strada - njega više nema. Znači, posledice tog trenutka neki će osećati bar narednih 50 godina, a to su ta deca - objašnjava Okanović.

Udes u Jagodini i zločin u LukićevuDECA VIDELA MRTVE OČEVE I MAJKEDve nesreće posebno su potresle javnost. Četvorogodišnja Anastasija iz Jagodine koja je ispala iz kola u kojoj su poginuli njeni roditelji dozivala je na mestu nesreće mrtvu majku, dok je u Lukićevu dečak (11) video majku s razbijenom glavom i obešenog oca kad se vratio kući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track