U MASAKRU IZGUBIO CELU PORODICU: Kad sam se probudio, svi oko mene bili su mrtvi!
Foto: Dragana Udovičić

Potresna ispovest: Žolt Bajtai (21)

U MASAKRU IZGUBIO CELU PORODICU: Kad sam se probudio, svi oko mene bili su mrtvi!

Crna Hronika -
Mladić iz Martonoša ostao bez oca, majke i sestre u jednom danu kad je Rade Šefer upao u njihovu kuću i tokom krvavog pira ubio šestoro ljudi. Prošlo je pola godine, Žolt i dalje sanja jezive scene

KANJIŽA - Ne znam šta se dogodilo. Spavao sam u pomoćnoj kući. Probudili su me pucnji i vriska. Sanjiv, izašao sam u dvorište i našao krvava tela majke, oca, sestre...Ovim rečima Žolt Bajtai (21) opisao je užas koji se 17. maja dogodio u njegovoj kući u Martonošu kod Kanjiže kad je Rade Šefer (55) iz Sente, otac Žoltovog zeta Vlastimira, pobio sve članove njegove porodice, i to dan nakon sestrinog venčanja. U krvavom piru Šefer je iz lovačke puške usmrtio šestoro ljudi, a Žolt je preživeo pukom srećom samo jer je spavao u sobi.Sklonio se u inostranstvoRade Šefer je malo pre 10 časova upao u kuću Bajtaijevih i prvo ubio Žoltovog oca Šandora (52), zatim sestru Nataliju (25), majku Karolinu (43), potom svoju suprugu Rozaliju (47) i teško ranio rođaku Bajtaijevih iz Francuske Nataliju Donžon. Krvavi pir otpočeo je sat vremena ranije u selu Orom, gde je ubio tasta Jenea Traćiku (74) i taštu Gizelu (68), a onda se odvezao 30 kilometara dalje u Martonoš. Masakr je prekinuo mladin teča iz Francuske Emanuel Donžon, od čijih je udaraca Šefer preminuo.

Žolt Bajtai, prema rečima njegovog strica Petera Bajtaia, još se nije oporavio od tragedije. On i dalje živi kod strica u kući jer u svoju od traume ne može da se vrati.- On je kao slomljeni orah. Pun bola i tuge... Mnogo puta kad sednemo za sto da jedemo primetim kako u trenutku odluta. U kakvom je stanju govori to što ni danas ne može da gleda fotografije roditelja i sestre. Ode s vremena na vreme kući da pokosi travu u dvorištu, ali ne zadržava se. Kaže da bol ne jenjava i da nema snage da boravi tamo - objašnjava Peter očiju punih suza.

Ovde je sve počelo... Tasta i taštu Šefer je ubio u njihovoj kući u Oromu
Ovde je sve počelo... Tasta i taštu Šefer je ubio u njihovoj kući u Oromu

Naš sagovornik kaže da Žolt ne želi mnogo da priča o tom danu, ali jednu rečenicu često ponavlja.- Ne znam ko, ali da je bar jedno od njih troje preživelo, bilo bi mi lakše - navodi Bajtai Žoltove reči.On ističe da je Žolt jedva preživeo sahranu i dane koji su usledili, zbog čega je odlučio da se skloni, pa je narednih mesec dana bio u inostranstvu kod rođaka.- Kad se vratio, nastavio je školovanje u Subotici, na Višoj tehničkoj školi. Kad to završi, verujem da bi za njega najbolje bilo kad bi mogao da ode da radi negde u inostranstvo, da koliko-toliko zaboravi na muku. Ovde ga sve seća na taj dan i mnogo mu je teško - kaže Peter, koji još ne može da prežali gubitak rođenog brata.Nedugo nakon zločina Martonošem se proširila priča da je Žoltov zet Vlastimir Šefer na ostavinskoj raspravi tražio deo nasledstva koje je trebalo da pripadne njegovoj ženi. Peter kaže da je to tačno, ali da je ipak kompletno imanje nasledio Žolt.Zet hteo deo imanja- Vlastimir je na ostavinskoj raspravi tražio deo nasledstva, međutim, nije uspeo u toj nameri. Žolt je nasledio kompletno očevo imanje, a Vlastimir mi se kasnije izvinio i rekao da ništa nije trebalo ni da traži - rekao je Bajtai.

ŽIVI S BABOM Vlastimir se vratio u očevu kućuMAJKA UBICE: POLUDEO JE JER GA JE ŽENA OSTAVILAVlastimir Šefer, sin ubice, koji je dan nakon venčanja s voljenom ženom ostao bez nje, roditelja, babe i dede, mir pokušava da nađe u kući svog oca u Senti. Tamo živi s mlađim bratom Aleksandrom i bakom Ilonom, očevom majkom.- Ne želi da priča o tome, ali vidim da mu je još uvek mnogo teško - rekla nam je Ilona Šefer, kojoj još uvek nije jasno kako je njen sin Rade to mogao da uradi.- Mnogo je voleo Rozu, a ona je otišla da radi u Francusku. Kad se vratila, nakon 25 godina braka, ostavila ga je i otišla da živi kod roditelja. Mnogo je teško to podneo, pio je lekove za smirenje. Tog dana na svadbi molio ju je da mu se vrati, ali ona je to odbijala. Mnogo je popio i verujem da je zbog svega poludeo. Jer zdrav i normalan čovek to ne bi mogao da uradi - rekla nam je Ilona, i dodala da Rade nije imao ništa protiv Vlastimirovog braka s Natalijom, kako su neki mediji objavili.

Službe zakazaleZLOČIN MOGAO DA SE SPREČII danas se postavlja pitanje da li je masakr mogao da bude sprečen. Peter Bajtai kaže da bi mu brat, snaja i bratanica i danas bili živi da su državne službe radile kako treba.- Rade je mesec dana pre svadbe pretio da će ubiti svoju ženu. Slučaj je prijavljen, ali mu oružje nije oduzeto zbog veza koje je imao u policiji. Onda je uhapšen posle svadbe, kasno noću, ali je ujutru pušten iz policije. Odmah nakon toga sve je pobio - navodi Bajtai. On smatra da je Šefer planirao samo da ubije svoju suprugu.- Siguran sam da Rade nije imao ništa protiv moje bratanice Natalije, njegove snaje. On je u Martonoš došao da ubije svoju ženu Rozu, a moja familija je u svemu tome bila kolateralna šteta - zaključuje Peter.

Kuća užasaKAPIJA ZAKLJUČANAKomšije kažu da se još uvek nisu pomirili sa zlom sudbinom porodice, ali ističu da život ipak ide dalje.- Žalosno je što kapiju doma jedne vesele porodice skoro da niko više ne otvara. Najmlađi Žolt dođe nakratko i ode. Vidi se po njemu da mu je još uvek vrlo teško, znamo da retko priča o tome. A mi nismo zaboravili šta se dogodilo, ali smo nastavili da živimo kao i pre toga - kaže komšinica Eva Salma (75).

ZločinKRVAVA SVADBA - Natalija i Vlastimir venčali su se 16. maja- U toku noći Rade Šefer priveden je jer je napao suprugu i mlađeg sina kada se svadba završila- Posle nekoliko sati pušten je iz policije- Odlazi kući u Sentu, uzima lovačku pušku i u kola stavlja mnogo municije- Tražeći ženu Rozu, odlazi u selo Orom kod tazbine. Tamo ubija tasta i taštu- Odvozi se u Martonoš i tamo ubija šestoro ljudi. Smrt je izbegao njegov sin Vlastimir jer je Šeferu nestalo metaka kad je uperio pušku u njega- Gost iz Francuske udara Šefera stolicom više puta. Šefer pada, a obdukcija je pokazala da je udahnuo krv koja mu je otišla u pluća, nakon čega se ugušio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track