SUĐENJE ZBOG ZLOUPOTREBE FONDA: Nastavak pripremnog ročišta Rebrači odložen za maj
Foto: Zorana Jevtić

Optužena za malverzacije novcem za prevenciju raka

SUĐENJE ZBOG ZLOUPOTREBE FONDA: Nastavak pripremnog ročišta Rebrači odložen za maj

Crna Hronika -

U Viššem sudu u Beogradu danas je zbog izostanka sudije odložen nastavak pripremnog ročišta u procesu protiv nekadašnje manekenke Katarine Rebrače i njenih saradnica, povodom optužžbi da su protivpravno prisvojile 37 miliona dinara iz fonda za prevenciju raka dojke.

Ročište, koje je bez prisustva javnosti započeto u martu, odloženo je za 25. maj. Nakon što bude okončano pripremno ročište, na kome se utvrđuje koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustuvuje

Ovaj postupak pokrenut je 2010. godine, a suđenje koje je bilo u poodmakloj fazi saslušanja svedoka, zbog promene predsednika sudskog veća krenulo je ispočetka ovog marta. Osim Rebrači sudi se i njenoj majci Sandrini Bogunović, Sladani Mironiji i Mirjani Hristić.

Optužžene su za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Terete da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žžena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je ranije u odbrani odbacila sve navode optužžnice i za svoje hapššenje optužžila je i tadaššnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, koji je u januaru 2012. počinio samoubistvo, jer je i sam bio procesuiran u drugom postupku pred Specijalnim sudom.

Ona je tvrdila da novčana sredstva Fonda nije koristila za lične potrebe, jer je imala i druge prihode, napominjući da je pogrešila što određene donacije nije odmah prosledila za namene za koje su uplaćene. Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track