SPECIJALNI SUD: Saslušanjem svedoka danas se nastavlja suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije
Foto: Profimedia

Atentat na novinara još misterija

SPECIJALNI SUD: Saslušanjem svedoka danas se nastavlja suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Crna Hronika -

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biće nastavljeno danas u Specijlanom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka, a među pozvanima je i bivši policijski funkcioner Milosav Simović.

Nastavak suđenja zakazan je i za 6. juli a među pozvanim svedocima su i urednik Tabloida Milovan Brkić i bivši radnik DB Ljubiša Ristić, objavljeno je na sajtu Fondacije Slavko Ćuruvija.

Kao svedoci pozvani su i dvojica bivših policijskih funkcionera Radovan Knežević i Dragan Marković, koji su, kako je navedeno, tokom 2001. godine rukovodili istragom o ubistvu Ćuruvije.

U nastavku sudjenje, juče, je rečeno da je tekst "Ćuruvija dočekao bombe" koji je objavljen u "Politici ekspres" neposredno pre ubistva Ćuruvije naručio tadašnji direktor "Politike" Hadži Dragan Antić.

Kao svedoci pred sudom su se pojavili nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Politike ekspres" Djordje Martić i bivši komenatator tog lista Miroslav Marković, koji je napisao taj tekst.

Martić je rekao i da mu je Antić rekao da nadje nekog ko će da napiše taj tekst i da se on opredelio za Markovića.

"Hadži Antić je rekao i da ne bi bilo loše da se podseti na činjenicu da je Ćuruvija tražio bombardovanje zemlje", kazao je Martić.

Ne znam da li je Mira Markovića (predsednica Jugoslavenke levice) sugerisala ili dala nalog Antiću da se napiše taj tekst, rekao je Martić, Martić, kao i Marković, su rekli i da nikada nisu razgovarali sa Mirom Marković i da je ne poznaju, kao i da nikada nisu pričali sa bilo kim iz tadašnje Državne bezbednosti (DB).

Antić nije bio u sudnici jer je, kako je rečeno, zbog bolesti nedostupan sudu, ali je veće kao i odbrana i tužilaštvo, imalo uvid u njegov iskaz od 29. maja 2007. u kojem je, kako je novinarima rekao advokat oštećnih Slobodan Ružić, naveo da je dao nalog da se piše taj tekst.

"Antić je podsetio Martića na intervju Mire Marković u kome ona govori kako je Ćuruvija bio "da kažem zainteresovan" za to da Srbija bude bombardovana što naravno uopšte nije tačno jer je izvadjeno iz konteksta", rekao je Ružić.

Ružić je istakao i da je "to bila medijska priprema za ubistvo Ćuruvije i potreba da gradjani Srbije misle da je to što je ubijen ispravno".

Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića, Kao izvršilac ubistva optužen je bivši pripadnik rezervnog sastava RDB Milan Kurak, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja