SRBIJA PUNA DROGE: Evo koji su gradovi stecište narkomana
Foto: Shutterstock

Ni ruralne sredine nisu zaštićene od pošasti

SRBIJA PUNA DROGE: Evo koji su gradovi stecište narkomana

Crna Hronika -

Iako najveći gradovi u Srbiji kao što su Beograd, Novi Sad i Niš prednjače kao stecišta ilegalne proizvodnje i preprodaje droge, ni manja mesta, pa ni ruralne sredine nisu zaštićene od te pošasti, pokazuju podaci Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droga.

U različitim policijskim akcijama na teritoriji cele Srbije u toku prošle godine, prema podacima Kancelarije (koji su dobijeni od policije) zaplenjeno je ukupno 1.6 tona različitih vrsta droge i preko 233 hiljade različitih vrsta sintetičkih droga.

Ilustracija, Foto: MUP
Ilustracija, Foto: MUP

Policija je plenila ne samo drogu koju je pronašla u transportu, ili uličnoj preprodaji, već i one količine koje su proizvođenje u ilegalnim laboratorijama na području države.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv droga, najveći broj zaplena droge u toku 2015. bio je u Beogradu - 2.753 slučaja, Novom Sadu - 922, zatim u Nišu - 352, Šapcu - 236, Sremskoj Mitrovici - 191, Zaječaru - 153, Pančevu - 142, Kraljevu - 136, Jagodini - 132 slučaja i tako dalje.

Prema izdvojenim podacima, najmanji broj zaplena bio je u Smederevu - 32 slučaja.Od ukupnog broja zaplena, najveće količine heroina zaplenjene su u Beogradu - 8.2 kilograma, Jagodini - 6.6 i u Vranju gde je zaplenjeno preko pet kilograma.

Najviše marihuane je zaplenjeno u Kragujevcu preko 246 kilograma, pa u Zaječaru 144, u Beogradu i Novom Sadu po oko 100 kilograma i tako dalje.

Ilustracija, Foto: Fonet
Ilustracija, Foto: Fonet

Beograd prednjači po zaplenama kokaina i hašiša, dok je u Novom Sadu, Beogradu pa Subotici bilo najviše zaplena sintetičke droge amfetamin.U Beogradu nije bilo zaplena ekstazija prošle godine, ali su veće količine otkrivene u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

U toku pomenutih akcija, policija je otkrila ukupno 5.694 krivična dela u 2015. godini, za razliku od 2014. kada je otkriveno ukupno 6.216 krivičnih dela i to: neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašceno držanje opojnih droga i 111 krivičnih dela - omogućavanje uživanja opojnih droga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track