SUĐENJE ŽANDARMIMA: Gačanović tvrdi da su se Andrej Vučić i njegova pratnja legitimisali
Foto: Printscreen N1

Oprečna svedočenja

SUĐENJE ŽANDARMIMA: Gačanović tvrdi da su se Andrej Vučić i njegova pratnja legitimisali

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu ispitivanjem svedoka nastavljeno je suđenje osmorici žandarma optuženih za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije na Paradi ponosa u septembru 2014. godine.

Svedok Đorđe Gačanović tvrdi da su četvorica civila pokušali da prođu pored žandarma koji su stajali u grupama, da su se uredno legitimisali, ali da im nije dozvoljeno da prođu.

Gačanović navodi da su dvojica civila više puta rekli: "Evo lična karta", a druga dvojica: "Ovo su štićena lica, mi smo Kobre, evo je službena legitimacija" i da je nakon toga došlo do tuče.

Tvrdi da su žandarmi tukli civile po glavi i telu, kao i da su ih šutirali.

Za razliku od većine ranijih svedoka, on nije video pištolj koji je imao jedan od pripadnika Kobri, nije čuo da je bilo ko glasno reka: "Pazi pištolj", ali je takođe, za razliku od drugih, čuo da je jedan od civila rekao: "Ovo je brat premijera".

Gačanović je, kako je rekao, na Paradi ponosa bio kao direktor za obezbeđenje i istrage nevladine organizacije Ruska inicijativa, sa zadatkom da kontroliše da li policija obavlja svoje zadatke i da li je motivisana za to s obzirom da je u to vreme trajao štrajk policije.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Kaže da je naređenja dobijao do svog šefa, Siniše Vučinića, nekadašnjeg visokog funkcioner Jugoslovenske levice.

Pripadnik Žandarmerije izneo drugačije informacije

Drugi svedok, Nikola Mihajlović, pripadnik Žandarmerije koji je bio deo obezbeđenja iz borbenog vozila Difender imao je drugačije informacije.

Tvrdi da je iz vozila video četvoricu civila kako šutiraju opremu koju su žandarmi nosili i kako pokušavaju da probiju kordon, nakon čega je njegov tim dobio naređenje da pomogne kolegama.

Mihajlović tvrdi da je jedan od njih, tek nakon što je savladan, rekao da je pripadnik vojske i da u džepu ima legitimaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track