VIŠI SUD UMANJIO KAZNU NAVIJAČU: Preliću 12 godina za ubistvo Brisa Tatona!

PONOVLJENO SUĐENJE

VIŠI SUD UMANJIO KAZNU NAVIJAČU: Preliću 12 godina za ubistvo Brisa Tatona!

Crna Hronika -

BEOGRAD, 7. juna (Tanjug) - Viši sud u Beogradu osudio je danas na 12 godina zatvora navijača Partizana Đorđa Prelića povodom optužbi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine, što je tri godine manja kazna nego od one na koju je bio osuđen u odsustvu.

Preliću je sud izrekao kaznu za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prelić je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine nakon višegodišnjeg bekstva.

Današnom presudom stavljena je van snage prethodna presuda, mada je Prelić proglašen krivim zbog istog kriviČnog dela teško ubistvo.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da donese pravosnažnu presudu.

U kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji, a pritvor mu je danas opet produžen.

foto: Profimedia

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

On je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

Na početku suđenja negirao je bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

foto: Profimedia

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći koji je takođe negirao krivicu i učešće u tuči.

On se tokom bekstva zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, a uhapšen je u septembru 2015. godine u Atini a potom izručen Srbiji.

Tokom ponovljenog suđenja sud je saslušao dva nova svedoka koji nisu davali iskaz tokom prvog postupka.

To su vlasnica frizerskog salona sa Obilićevog venca koja je prva pozvala Hitnu pomoć i čuvar iz garaže koji su tvrdili da je mladić pao preko ograde, odnosno da nije bačen kako je to navedeno u optužnici.

Prelić je optužen kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

(Kurir.rs/M.I./Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track