OVAKO SADA PREKRAĆUJE DANE: Sretko Kalinič Zver u zatvoru čita Dostojevskog i Koelja
Foto: Tanjug

našao hobi

OVAKO SADA PREKRAĆUJE DANE: Sretko Kalinič Zver u zatvoru čita Dostojevskog i Koelja

Crna Hronika -

Glavni egzekutor zemunskog klana posvetio se čitanju Paula Koelja i Dejana Lučića. Sam je u sobi i odvojen je od „crvenih beretki”

Sretko Kalinić (43) zvani Zver i Beli, osuđen na višedecenijske kazne zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana, „prosvetlio“ se u zatvoru, pa tako guta knjige Dostojevskog, Paula Koelja i Dejana Lučića, saznaje „Alo!”.

Ovaj glavni egzekutor zemunskog ganga kaznu izdržava u strogo čuvanom sedmom paviljonu zatvora „Zabela” u Požarevcu, a da bi prekratio dane, bacio se na čitanje probrane literature.

- Dostojevski, Koeljo i Lučić su njegovi omiljeni pisci. Sam je u sobi i redovno vežba, a odvojen je od „crvenih beretki”. Nije mnogo pričljiv, a u posetu mu dolazi porodica, koja živi u Subotici - kaže izvor „Alo!”.

Kako saznajemo, Kalinić je uložio žalbu Evropskom sudu u Strazburu zbog kazne od 30 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog učešća u Đinđićevom ubistvu.

- U žalbi je naveo da su mu povređena osnovna ljudska prava na suđenje i traži da se obnovi proces. Pored toga, on je uložio zahteve Ustavnom sudu Srije, u kojima traži da se preispitaju presude kojima je za zločine zemunskog klana osuđen na 40 godina robije i na 35 godina zatvora zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i atentata na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine - navodi sagovornik našeg lista.

Inače, Kalinić je na sudu tvrdio da nema veze sa Đinđićevim ubistvom i „pokopao” Zvezdana Jovanovića Zvekija (52) izjavom da je ubio premijera. Na sudu je tvrdio da je u vreme ubistva, 12. marta 2003, spavao, a da ga je oko 13 sati pozvao Mile Luković Kum.

- Posle ubistva sam sedeo sa Jovanovićem i Miletom Lukovićem Kumom i gledali smo televiziju, kada je Jovanović rekao: „Garantujem da nije živ” - rekao je Kalinić na početku ponovljenog suđenja za ubistvo premijera.

Zatvor Zabelau Požarevcu

On je tada naveo i da mu je Luković rekao da je „Zveki zveknuo premijera”, a da je Jovanović potvrdio da je ubio Đinđića.

Apelacioni sud u Beogradu „zapečatio” mu je kaznu od 40 robije zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana. Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a najnovijom pravosnažnom presudom potvrđeno, Kalinić je, prema presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Poslednja kazna, od 35 godina robije, izrečena mu je za ubistvo Jeftovića i atentate na Draškovića i Nedovića. Na početku suđenja, u oktobru 2010, Kalinić je priznao krivicu za Jeftovićevo ubistvo i optužio Luku Bojovića (43) za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je od uspešnog atletičara postao glavni ubica

Islednicima u Zagrebu koji su ga 8. juna 2010, posle sedam godina bekstva, uhapsili Hrvatskoj, pričao je o detinjstvu i o tome kako je bio perspektivan atletičar. Hvalio se i kako pod punom ratnom opremom može izdržati marš od 100 kilometara kao od šale. Tada im je pričao o svom detinjstvu i mladosti u Bilišanima kod Obrovca u Dalmaciji pre rata.

Upucao ga je u Zagrebu Miloš Simović. Kod Kalinića su nađena dva hrvatska pasoša s lažnim identitetima, ali se osobi koja ga je našla nakon pucnjave predstavio pravim imenom. Ubrzo je bio prevezen u zagrebačku bolnicu „Sestre milosrdnice” s dva metka u grudima, međutim, nije odmah uhapšen jer u Hrvatskoj nije bio tražena osoba. Kalinić je 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

„Ubijem ološe za nekoliko sekundi“

U svojoj završnoj reči pred Specijalnim sudom Sretko Kalinić je rekao da nije ubio Milana Jurišića Jureta, tvrdeći da ne koristi hladno oružje prilikom likvidacija. Njegov recept su, kako je rekao, „likvidacije beogradskog ološa koje traju pet do šest sekundi”. Najduža likvidacija mu je trajala minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta. Jurišićevo raskomadano telo bačeno je u madridsku reku Manzanares. Za ovo ubistvo se Bojoviću sudilo u Španiji, ali je oslobođen optužbe. Tamošnji sud je prvostepenom presudom utvrdio da se ne može verovati svedočenju Kalinića, koji je optužio svog, kako on kaže, nekadašnjeg prijatelja. Bojović je u svojoj odbrani tvrdio da je upravo Kalinić ubio i raskomadao Jurišića, jer je on poznat kao „kasapin”.

(Kurir.rs/Alo, D.Ćuruvija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za nesrećnu porodicu ne prestaje, sad im ne daju obdukcioni nalaz!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track