CG IZRUČILA JOŠ JEDNOG DRŽAVLJANINA SRBIJE HRVATSKOJ: Zastavnik prve klase VJ tražen zbog ratnih zločina
Foto: Zorana Jevtić

Nalazio se na spisku osumnjičenih koje traži zagreb

CG IZRUČILA JOŠ JEDNOG DRŽAVLJANINA SRBIJE HRVATSKOJ: Zastavnik prve klase VJ tražen zbog ratnih zločina

Crna Hronika -

BEOGRAD - Dokumentarno informacioni centar Veritas saopštio je danas da je Crna Gora u četvrtak izručila Hrvatskoj penzionisanog zastavnika prve klase VJ i državljanina Srbije Milana Pavlovića (73).

Pavlović je, kako se navodi, rođen u selu Kuk kod Slunja, a Hrvatskoj je izručen iz ekstradicionog pritvora Spuž kod Podgorice.

On je uhapšen 21. marta 2017. na graničnom prelazu - Železnička stanica Bijelo Polje po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih.

Pavlović je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, a tereti se, da je zajedno sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije, gde je imao čin zastavnika, između 16. i 23. septembra 1991, učestvovao u nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata i drugih materijalnih šteta.

Nalazio se, kako se navodi, na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013.

Uprkos tome što je Pavlović negirao krivicu, Viši sud u Podgorici doneo je odluku kojom je utvrdio da su ispunjeni uslovi da bude izručen Hrvatskoj, koju odluku je u maju ove godine potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore, a akt o izručenju potpisao je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, navodi se u saopštenju Veritasa objavljenom na sajtu tog centra.

Inače, Pavlović je sedmi Srbin kojeg je Crna Gora, po poternicama raspisanim od Interpola NCB Zagreb zbog ratnih zločina, izručila u Hrvatsku.

Prethodno je Crna Gora izručila dvojicu penzionisanih pripadnika Vojske Jugoslavije i to: general Borislava Đukića, u martu 2016. i kapetana bojnog broda Pavla Pantića u aprilu 2016.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 166 Srba, od kojih su 58 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 21 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, navedeno je u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track