PREVARANTI IZ SRBIJE OJADILI HRVATSKI PAR: Iznajmili kuću i bazen, pa tu sakrili prošvercovanu građevinsku foliju
Foto: Jutarnji list

Policija budno motri na sumnjivo skladište

PREVARANTI IZ SRBIJE OJADILI HRVATSKI PAR: Iznajmili kuću i bazen, pa tu sakrili prošvercovanu građevinsku foliju

Crna Hronika -

Već sedam dana policajci u civilu čuvaju veliko skladište u Poljanici Bistričkoj nadomak Marije Bistrice, a koje se nalazi tik uz impresivnu porodičnu kuću s bazenom, jer su u njemu otkrili 55 paleta plastične građevinske folije težine 64 tone kojoj tamo nije mesto.

Vlasnici imanja su u Nemačkoj te su skladište navodno iznajmili Danijelu Đ. (30) iz Surčina nedaleko od Beograda za potrebe njegovog preduzetništva, no pritom nisu ni slutili da će u njemu skladištiti ilegalno prisvojenu robu. I dok su Danijelu stavljene lisice na ruke te mu je određen pritvor, njegov partner Dejan S. (34) iz BiH, inače direktor autoprevozničke firme, nalazi se u begu i za njim policija intenzivno traga. Policija sumnja da su njih dvojica u duetu učestvovala u prevari teškoj 99 hiljada evra na štetu firme Griltex iz Poljske, piše Jutarnji list.

S prvim danima leta, domišljati dvojac je navodno napravio lažnu veb stranicu austrijske kompanije Eduard und Johann Strobl gmbh preko koje su kontaktirali poljski Griltex ne bi li dogovorili kupovinu 110,5 tona PVC plastične građevinske folije. Veštim uveravanjima predstavnike poljske firme uspeli su u obmani. Nezvanično, lažno su se predstavili kao direktori bečke kompanije, pritom lažno prikazavši činjenično stanje. Ujedno su Poljake nagovorili na odloženo plaćanje robe, pa su za tu potrebu transporta unajmili kamion koji je kupljenu foliju odvezao do austrijske prestonice gde je pravo sedište Eduard und Johann Strobl. Ali umesto u Austriju, palete su početkom jula u tri navrata stigle u skladište na Samoborskoj cesti u Zagrebu. Od tamo su dalje organizovali prevoz za Poljanicu Bistričku gde je Danijel unajmio skladište. Prevozniku kojeg je, uvereni su istražitelji, angažovao za prevoz robe do Zagorja, kako se saznaje, platio je 3.000 kuna. Jedan deo robe dvojac je uspeo brže-bolje da proda jer su očito imali unapred dogovorene kupce kojima su po daleko povoljnijim uslovima preprodali robu.

Njih dvojica su prijavljeni za prevaru, a istraga je policiju odvela i do 35-godišnjeg kupca, hrvatskog preduzetnika koji je, pak, prijavljen redovnim putem za prikrivanje, s obzirom na to da je kod njega u pretresu navodno nađeno 20 paleta folija.

Od ukupno dostavljenih 110 paleta robe u Hrvatsku, policajci su u pretresima locirali 75 paleta, odnosno 86,6 tona koja će biti vraćena poljskom Griltexu.

Meštani Poljanice Bistričke već danima posmatraju policiju ispred vile s bazenom. Kažu da su vlasnici, koji tu inače ne žive, u totalnom šoku od spoznaje za šta je njihovo skladište, zapravo, poslužilo.

- Bračni par živi u Nemačkoj i u tu kuću misle da se vrate kad odu u penziju. Tu je nekad bio disko klub, nakon čega su je pretvorili u ogromno imanje s bazenom. Njihov dom obilazi vlasnikova sestra Štefica koja održava kuću, a vlasnik je nedavno odlučio da skladište iznajmi. Koliko sam čuo, mislim da je upravo ona zvala policiju nakon što je u skladištu uočila sumnjivu robu – ispričao je za Jutarnji list žitelj Poljanice Bistričke koji živi blizu spornog skladišta.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Foto: Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track