SPECIJALCU KOBRI ČETIRI I PO GODINE ROBIJE: Kolegu ubio iz nehata
Foto: Marina Lopičić

Apelacioni sud

SPECIJALCU KOBRI ČETIRI I PO GODINE ROBIJE: Kolegu ubio iz nehata

Crna Hronika -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio na četiri i po godine zatvora pripadnika vojne jedinice "Kobre" Nemanju Ilića jer je iz nehata ubio kolegu.

Apelacioni sud smatra da je tokom postupka uvrđeno da Ilić nije izvršio krivično delo ubistvo, kako mu je to optužnicom stavljeno na teret, već krivično delo "nehatno lišenje života", za koje je osuđen.

Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu i odbijena žalba tužilaštva koji je tražio višu kaznu. Prvom ukinutom presudom, Ilić je bio osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog dela ubistvo.

foto: Nebojša Mandić

Ilić je osuđen jer je 8. decembra 2014. u Beogradu, lišio života M. D. za vreme smene u kojoj su zajedno bili angažovani u timu radi zadatka.

Dok su čekali poziv za izvršenje zadatka, u kasarni "„Vasa Čarapić"“, nepropisno rukujući pištoljem, Ilić ga je rasklopio da bi ga očistio od nečistoća koje se nakupe od tkanine prilikom nošenja, dok je M.D sedeo u fotelji dijagonalno od njega.

Ilić je, prema zaključku suda, bio svestan da nepravilnim i nepropisnim rukovanjem vatrenim oružjem može doći do smrtne posledice, imajući u vidu da je prošao posebnu obuku za službu u toj vojnoj jedinici, ali je olako držao da do smrtne posledice neće doći. Takvim svojim radnjama naneo oštećenom M.D povredu koja se završila smrtnim ishodom.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno utvrdio da okrivljeni ne bi preduzeo radnje koje su dovele do smrti oštećenog da je znao da će tim radnjama izazvati smrt oštećenog.

"Ovo i kada se ceni činjenica da je sa pokojnim bio u dobrim odnosima, da su se družili i privatno, da je okrivljeni više puta bio gost u kući oštećenog, a nijedan svedok, pa ni okrivljeni, nisu potvrdili da je neposredno pre događaja bilo bilo kakve svađe ili sukoba između njih, te da nije postojao nikakav motiv na strani okrivljenog da liši života oštećenog", navodi se u presudi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track