PRESUDA: Čume osuđen, al’ uskoro na slobodi?
Foto: Nebojša Mandić

Svedok-saradnik kažnjen za ugrožavanje policajca

PRESUDA: Čume osuđen, al’ uskoro na slobodi?

Crna Hronika -

Treći osnovni sud izrekao Ljubiši Buhi kaznu zatvora od dve godine i osam meseci, koju je on boravkom u pritvoru praktično odslužio

BEOGRAD - Svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume (52) osuđen je juče pred Trećim osnovnim sudom na dve godine i osam meseci zatvora i novčanu kaznu od 180.000 dinara zbog ugrožava sigurnosti obezbeđenju njegove supruge, policajcu Milanu Ljubenoviću, zbog sprečavanja i ometanja dokazivanja svojoj bivšoj supruzi Ivani Tulović, kao i zbog krivičnog dela prikrivanja.

Prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa, podsetimo, uhapšen je 15. novembra 2015. i otad je u pritvoru. Upravo zbog dužine boravka iza rešetaka, on bi vrlo brzo mogao da se nađe na slobodi jer je praktično odrobijao kaznu.

Pravo žalbe

- Njemu je juče pritvor produžen. Na presudu imaju pravo žalbe on, kao i tužilaštvo, koje je tražilo da bude osuđen na pet i po godina zatvora. Ukoliko presuda bude potvrđena, on bi veoma brzo mogao da izađe na slobodu jer je praktično odležao dve trećine kazne, posle čega ima pravo na uslovni otpust - objašnjava sagovornik Kurira upućen u predmet.

Podsetimo, suđenje Ljubiši Buhi obeležile su uvrede koje su on i njegova bivša supruga iznosili jedno na račun drugog tokom postupka. On je negirao izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da ga Ivana optužuje jer nije želeo da joj da novac. S druge strane, supruga je njega optuživala da je ubica.

- Završne reči obe strane iznete su još u junu. Međutim, presuda je izrečena tek juče, pošto je Buha više puta tražio izuzeće sudije i tužioca. Takođe, nekoliko puta se žalio i na loše zdravstveno stanje, zbog čega je suđenje prekidano - dodaje naš sagovornik i objašnjava da je Buha i juče po istom scenariju pokušao da odloži donošenje presude. Prema njegovim rečima, Buha je juče pokušao da otkaže punomoćje petorici advokata, ali sudija Babić to nije prihvatio, pa je suđenje konačno završeno.

foto: Zorana Jevtić

Prekucavanje „ferarija“

Istom presudom optužbi je oslobođen vlasnik auto-servisa iz Surčina Stevan Petošević, kom se sudilo za prekucavanje broja šasije na ukradenom „ferariju“ koji je Buha kupio. Za podstrekivanje Petoševića na to oslobođen je i Buha, kao i za pretnje, za koje se sumnjalo da je supruzi upućivao dok je boravio u zatvoru u Padinskoj skeli.

Žalbu na presudu najavili su i tužilaštvo, ali i Čume, koji je zamolio sudiju da je brzo napiše da bi se što pre žalio.

SUDILI MU ZA PET KRIVIČNIH DELA

Buha osuđen za:

ugrožavanje sigurnosti (godinu i četiri meseca)

prikrivanje (godinu dana)

sprečavanje i ometanje

dokazivanja (godinu dana)

* izrečena jedinstvena kazna od dve godine i osam meseci

Buha oslobođen za:

podstrekavanje na

prikirivanje (prikrivanje kupovine kradenog „ferarija“)

pretnje bivšoj ženi iz zatvora u Padinskoj skeli

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track