BMW SMRTI I TROJE MLADIH ČIJE ŽIVOTE JE UZELA REKA: Na današnji dan pre 3 godine dogodila se užasna nesreća na Adi Huji zbog koje je Srbija zanemela

Tog dana Beograd je utihnuo

BMW SMRTI I TROJE MLADIH ČIJE ŽIVOTE JE UZELA REKA: Na današnji dan pre 3 godine dogodila se užasna nesreća na Adi Huji zbog koje je Srbija zanemela

Crna Hronika -

BMW je pod punim gasom sleteo u reku i za Nemanju, Anastasiju i Miloša nije bilo spasa...

BEOGRAD - Na današnji dan, tog kobnog 22. novembra 2015. godine, Beograd je utihnuo. Malo ko tog dana nije zaplakao kada je čuo za stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj su tri mlade osobe izgubile život, a tri su bile povređene.

Nesreća se dogodila u 3.43 minuta na Adi Huji kod jednog restorana. Gosti iz restorana, konobari i drugi zaposleni odmah su pojurili u pomoć. Formirali su lanac i iz reke izvukli tri mlade osobe: vozača Dušana Jovanovića koji je tada imao 19 godina, i tek punoletne Milicu Jokić i Luku Višnjića, inače sina novinarke Olje Bećković. Svo troje zadobili su hipotermiju i lakše telesne povrede.

Do još troje mladih, zarobljenih u BMW, nisu uspeli da dođu... Potonuli su sa skupocenim automobilom u reku...

Beživotna tela Nemanje Antića (18) i Anastasije Stajić (16) iz reke izvukli su ronioci. Miloševo telo bilo je zarobljeno u gepeku automobila, jer kada su krenuli iz provoda, za njega drugde u kolima nije bilo mesta.

Dušan, koji je upravljao automobilom, bez dozvole i u alkoholisanom stanju, brzinom većom od 110 kilometara na sat sleteo je pravo u reku.

foto: Zorana Jevtić

Kako se kasnije saznalo, do nesreće je došlo kada je vozač, vraćajući se sa žurke na Dorćolu, sleteo pravo u reku.

- Popio sam 20 rakija od maline u tom kafiću. Ne znam šta se dogodilo, ne znam gde se nalazim - rekao je on tada policiji. Tragova kočenja nije bilo. Vozač je punom brzinom sleteo u Dunav. Automobil BMW, vredan više od deset hiljada evra, vodio se upravo na Jovanovića iako tada nije imao položen vozački ispit, ni dozvolu. I kod ostalih preživelih putnika iz automobila pronađen je alkohol u krvi, ali su imali manje od vozača.

Porodice i prijatelji preminulih ostali su u šoku. Suze, bol, jauci odzvanjali su njihovim domovima... a i mnogim drugim u prestonici. Ova tragedija potresla je sve.

Nakon nesreće grad je ovaj put, sa kog su mladi sleteli automobilom, zatvorio bankinom. Tako stoji i dan danas.

foto: Printscreen

Otac Anastasije Stanić, rekao je za Kurir da je čim se dogodila nesreća znao da je u automobilu bila njegova ćerka.

- Bila je udarna vest na televiziji da je auto sa šestoro mladih sleteo u Dunav, a da je troje nastradalo. Nisu objavili imena, ali u istom trenutku sam osetio da me je nešto preseklo preko stomaka. Zvao sam kući i pitao za ćerku. Supruga me je uveravala da ona spava i da je sve kako treba, ali već dva sata kasnije moje najveće slutnje su se obistinile - rekao je Goran Stajić.

On je dodao da ga je najviše mučila misao da se njegova ćerka u tom stravičnom trenutku mučila u hladnoj vodi, međutim nakon obdukcije saznao je da je ona nakon sletanja u vodu bila u nesvesti.

- Pomisao da se davila u ledenoj vodi parala mi je grudi, ali utvrđeno je da je pri udarcu bila u nesvesti. Isto je bilo i sa Nemanjom koji je bio vaterpolista. Da su bili svesni, verujem da bi se i oni izvukli i sigurno i Milošu pomogli... - ispričao je nesrećni otac.

Vozaču 7 godina zatvora

Apelacioni sud 2015. godine smanjio je za godinu dana kaznu zatvora Dušanu Jovanoviću i pravosnažno ga osudio na sedam godina zatvora zbog ove nesreće.

Tom odlukom Jovanoviću je smanjena kazna od osam godina zatvora na koju ga je osudio Viši sud u Beogradu i istovremeno mu je potvrđena mera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od dve godine.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, navodi se da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio utvrđene olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog, pored ostalih i da je u vreme nesreće Jovanović bio mlađi punoletnik.

Apelacion sud je tada podsetio da je u pitanju krvično delo "situacionog karaktera", kao i da su "učesnici ove nesreće bili izuzetno dobri drugovi i da su i sami prihvatili vožnju od jednog do drugog ugostiteljskog objekta sa okrivljenim, sa nedvosmislenim saznanjem u kom se stanju nalazi".

Takođe su mu sugerisali način na koji će da se prevezu zbog većeg broja putnika nego što može da stane u vozilo i nisu se pridružili krivičnom gonjenju Jovanovića.

(Kurir.rs/Blic/M.K./Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track