Diković: Ja sam odgovoran,   Vučić: Razgovaraćemo o tome
Foto: Ž. Saponjić

Tragedija na Kopaoniku

Diković: Ja sam odgovoran, Vučić: Razgovaraćemo o tome

Crna Hronika -
Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost, rekao je Diković
1 / 10 Foto: Ž. Saponjić

KOPAONIK - Načelnik Generalšta Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković izjavio je danas na Kopaoniku da je on odgovoran za to što su danas u eksploziji zaostale kasetne bombe poginula dva pripadnika VS.

"Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost", rekao je Diković na konferenciji za novinare u vojnom objektu na Kopaoniku, dodajući da su poginuli "radili u takvim uslovima i izvršavali zadatke".

On je novinarima na mestu tragedije rekao da prepušta ministru odbrane da preispita njegovu odgovornost.On je dodao da su, na žalost, stradali oni koji su najviše znali o kasetnim bombama.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je na to odgovorio da će razgovarati sa načelnikom Generalštaba o tome.

Vučić je rekao da su danas vojnici poginulih od kasetnih bombi koje su bačene "u vreme zločina koji je učinjen nad narodom Srbije" i istakao da je već naredio istragu.

On je naveo da je razgovarao sa suprugom poginulog Milića, koliko je to bilo moguće u ovoj situaciji, navodeći da će učiniti sve da se popravi položaj pirotehničara u društvu jer je to veoma opasan posao.

On je dodao da su Slaviša Mraković i Nebojša Milić bili na planiranom zadatku, kao i da je reč o profesionalcima koji su imali iskustva u tom poslu.

"Nije reč o nekome ko se obučavao - kadetima, već je reč o onima koji su prošli sve, od Kosova na ovamo", naglasio je ministar vojni i najavio opsežnu istragu.

Vučić je primetio da su vojnici stradali od kasetne bombe bačene u vreme NATO bombardovanja 1999. godine i to na današnji dan kada je potpisana Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi.

On je naglasio da će VS u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja pirotehničara i dodao da će sa načelnikom Generalštaba Dikovićem danas obići porodice stradalih u Prokuplju i izjaviti im saučešće.

Na pitanje da li će biti nastavljeno razminiravanje na Kopaoniku, Vučić je rekao da će vojska izvršiti svoj zadatak.

On je naglasio da ne može kriviti nikoga iz prošle vlade zbog potpisavanja naredbe između vojske i Agencije za kontrolu letenja o deaktiviranju miniskih sredstava."Ovo je planirano dejstvo i ovo je naredba koju bi svako potpisao", kazao je Vučić.

Načelnik GŠ: Još ginemo od Milosrdnog anđela

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da se dvojica podoficira bili na planiranom zadatku, na nalaženju i uništavanju neeksplodiranih mina.

"Još ginemo od NATO bombi, od tog Milosrdnog anđela. Na današnji dan potpisana je Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi. Naši podoficiri su upravo izgubili život od kasetnih bombi.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodicama podoficira Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviše Markovića, koji su poginuli danas na Kopaoniku u eksploziji kasetne bombe."Primite izraze najdubljeg saučešća zbog velike tragedije i nenadoknadivog gubitka", navodi se u telegramu saučešća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track