Bruka: Dušan Antonić pobegao iz zemlje, sedmoro uhapšeno

Pljačka Agrobanke - izbegavanje pravde

Bruka: Dušan Antonić pobegao iz zemlje, sedmoro uhapšeno

Crna Hronika -
Odgovarajući na optužbe da je Agrobanka odobravala kredite bez mehanizama obezbeđenja, Antonić je juče rekao da je banka imala uređenu proceduru za odobravanje zajmova

BEOGRAD - Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić pobegao je iz Srbije, dok je petoro njegovih saradnika uhapšeno, potvrđeno je Kuriru! Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da su danas uhapšeni čelnici Agrobanke i dva privatna preduzeća koja toj banci duguju više od 530 miliona dinara.

"Uskoro treba da počne saslušanje osumnjičenih", rekao je Radisavljević Radio-televiziji Srbije i dodao da je krivični postupak na samom početku, ali i da broj uhapšenih "nije konačan". Kako je naveo, policija proverava sve sporne i nenaplaćene kredite koje je dala Agrobanka. Radisavljević nije želeo da kaže imena uhapšenih. Tužilac je pomenuo da je jedno od ta dva privatna preduzeća "Drina Timber".

U medijima se prenosi da je suvlasnik tog preduzeća Milan Antonić, sin bivšeg čelnika Agrobanke Dušana Antonića. "Drina Timber" je firma iz Ljubovije. Za Antonića mediji prenose da je izbegao iz zemlje. RTS je objavio imena sedmorice uhapšenih: Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić. Narodna banka Srbije je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela nova Agrobanka koju je osnovala Vlada Srbije.

Antonić je, inače, juče dao intervju za B92 i tom prilikom je odbacio spekulacije da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu i tvrdio da je već je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijardi dinara!

Prinudna uprava u banci je napravila gubitak od 300 miliona evra uvođenjem privremenih mera Narodne banke Srbije (NBS), izjavio je Antonić, mada je kazao kako nije siguran da je to učinjeno na štetu likvidnosti banke ili njenog bilansa. Po Antoniću, prinudna uprava je uvedena početkom jula 2011. i NBS nije dozvolila da menadžment Agrobanke izvrši reprogram i obnavljanje kredita.

Odgovarajući na optužbe da je Agrobanka odobravala kredite bez mehanizama obezbeđenja, Antonić je rekao da je banka imala uređenu proceduru za odobravanje zajmova, što je moglo da se vidi i na internet stranici te banke. Objašnjavajući zašto je bila manja vrednost nekretnina u odnosu na kredit koji je banka odobravala, Antonić je rekao da je ona u momentu davanja bankarskog zajma vredele više nego nekoliko godina kasnije i dodao da menadžment banke ne snosi odgovornost za to, jer objektivno nije bio u stanju da predvidi promene okolnosti na tržištu u narednim godinama.

U odgovoru na pitanje da li je uobičajeno da se u banci sa većinskim državnim kapitalom dele veliki bonusi menadžmentu, Antonić je rekao da je ukupno dobio 600.000 evra i napomenuo da je za 40 godina rada u banci 2010. dobio 300.000 evra i još jednom za desetogodišnji rad još 300.000 evra."Sve moje nagrade su bile u funkciji razvoja banke", rekao je Antonić.

Antonić je izrazio spremnost da se pojavi pred istražnim organima, ukoliko ga pozovu, napominjući da svoje reči moze da potkrepi papirima i ugovorima. Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad i poslednjih meseci je u žiži interesovanja srpske javnosti.Spekuliše se da je upravo na ovu banku mislio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kada je nedavno najavio da će do kraja avgusta biti razrešena afera u jednoj banci u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja