5 GODINA ČEKAMO IZRUČENJE GAVRIĆA Južna Afrika ne da ubicu Arkana! Evo kako živi
Foto: Kurir štampano

Srbija uzalud šalje dopise

5 GODINA ČEKAMO IZRUČENJE GAVRIĆA Južna Afrika ne da ubicu Arkana! Evo kako živi

Crna Hronika -

Sud u Kejptaunu već pet godina odlaže donošenje odluke o izručenju Dobrosava Gavrića, koji je bio svedok ubistva najvećeg mafijaškog bosa u toj državi Sirila Bike.

Ministarstvo pravde Srbije ni posle pet godina od hapšenja Dobrosava Gavrića (42), koji je pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, nije dobilo odgovor na zahtev za njegovo izručenje našoj državi. Kako Kurir saznaje, posle obimne dokumentacije i nekoliko njenih dopuna, ministarstvo je kolegama u Južnoafričkoj Republici dva puta slalo „urgencije“, ali odgovor do danas nije stigao.Policijski saradnik - S obzirom na to da nikakva odluka o zahtevu Srbije da on bude ekstradiran našoj državi, u kojoj treba da služi visoku zatvorsku kaznu, nije stigla, obraćali smo se nadležnim institucijama u toj državi, ali nikakav odgovor niti obaveštenje o toku postupka nismo dobili. Sve ukazuje da Gavrića ne žele da nam izruče - kaže sagovornik upućen u postupak izručenja Dobrosava Gavrića.On objašnjava da postupak već neoubičajeno dugo traje i da razlog tome sigurno nije činjenica da su prilikom hapšenja kod ovog begunca pronađena falsifikovana dokumenta na ime Saša Kovačević, kao i manja količina droge.Navodno, u međuvremenu je Gavrić pristao i na saradnju sa tamošnjim istražnim organima s obzirom na to da je bio jedini očevidac ubistva mafijaškog bosa, ali i njegov vrlo blizak saradnik, a koji je, osim sa mafijom, šurovao i sa bezbednosnim strukturama JAR.Dobrosav Gavrić, podsetimo, teško je ranjen u martu 2011, kada su dvojica napadača na motorima u pokretu presrela automobil u kom je bio sa jednim od najvećih južnoafričkih mafijaških bosova Sirilom Bikom. Bika je ubijen sa pet hitaca u glavu, a Gavrić je ranjen u ruku i dva meseca proveo je u bolnici. Odbijen za azil- Gavrić je navodno pokušao da pobegne u Australiju, ali pošto nije uspeo, sam se predao 27. decembra 2011 - podseća naš sagovornik. Od toga dana do danas ubica Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu „Interkontinental“ 15. januara 2000. na sve načine se bori da ostane u toj državi.Najpre je zahtevao status izbeglice, za koji je odbijen, a potom je tražio azil u JAR. Tvrdio je da će, ukoliko bude bio vraćen u Srbiju, sigurno biti ubijen iz osvete.

Na tajnoj lokacijiSUPRUGA I ĆERKE U KEJPTAUNUGavrić je sa suprugom Danijelom Lukić i dve maloletne ćerke u trenutku kada je uhapšen živeo u luksuznom apartmanu sa pogledom na more u Kejptaunu. Posle njegovog hapšenja, one su se zbog bezbednosti preselile na tajnu lokaciju. Danijela Lukić nastavila je da vodi restoran u Johanezburgu, kao i privatnu firmu za trgovinu, čiji su vlasnici. Navodno, sud u Kejptaunu pre dve godine omogućio mu je da bude uz porodicu, pa je iz zatvora pušten u kućni pritvor uz nanogicu.

Suđenje u SrbijiCECA GA PLJUNULAPre nego što je pobegao iz Srbije, tokom suđenja za trostruko ubistvo u „Interkontinentalu“, u sudnici Višeg suda u Beogradu Arkanova udovica Svetlana Ražnatović obratila mu se samo jednom.- Izdajniče, znaš li koga si izdao, koga si ubio?! Smradu, đubre - rekla je Gavriću pevačica i pljunula ga u lice.Na kraju sudskog postupka osuđen je na 35 godina zatvora kao direktni izvršilac zločina, dok su na po 30 godina zatvora osuđeni Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki. Od trojice osuđenih kaznu služi samo Nikolić, dok se Đuričiću 2006. izgubio svaki trag i za njim je raspisana poternica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track