UŽASNO: U Srbiji ukradeno više od 6.000 beba!
Foto: Dado Djilasdado Djilas

Jeziva statistika

UŽASNO: U Srbiji ukradeno više od 6.000 beba!

Crna Hronika -
Lekari mi nisu dali da vidim sina, samo su rekli da je rođen mrtav! Ni 35 godina kasnije ne znam šta se zapravo desilo, kaže Mirjana Novokmet

BEOGRAD - Recite deci čija su!U Srbiji je iz porodilišta ukradeno više od 6.000 beba, tvrde roditelji čija su deca nestala! Trgovina bebama traje nekoliko decenija, a najgore je to što porodice ni dan-danas ne znaju gde se njihova deca nalaze!Mirjana Novokmet (54) iz Beograda kaže za Kurir da su joj lekari pre 35 godina ukrali tek rođenu bebu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.- Rodila sam dečaka, a samo nekoliko minuta kasnije lekari su mi saopštili da je dete mrtvorođeno. Nisam mogla da verujem šta se dešava i jedino što sam želela je da vidim svoju bebu. Doktori mi to nisu dozvolili, a bebu su odneli ko zna gde. Želela sam da sahranim sina, ali su mi i to zabranili - očajna je Mirjana.Prema njenim rečima, posle porođaja sve joj je bilo sumnjivo.- Na sve molbe da vidim bebu odgovarali su mi da je to nemoguće, da bolnica sahranjuje dete, a da ćemo mi, kad se sve završi, moći da odemo na groblje i zapalimo sveću. Zašto su krili bebu od mene, zašto nikad nisam videla svoje dete? Kad sam otišla u JKP „Pogrebne usluge“, rekli su da oni ne poseduju podatke o smrti mog sina. Ko stoji iza ovoga? Svim mogućim ministarstvima sam se obraćala, slala dopise, ali nikad nijedan odgovor nisam dobila. Najgore od svega je to što ja nisam sama u svemu ovome, tu je još roditelja koji pokušavaju da vrate svoju decu - kaže Mirjana.Ona dodaje da sada ima dve ćerke.- Sve majke koje je zadesila sudbina slična mojoj rađale su ponovo. Svoja osećanja prema izgubljenoj deci donekle smo potisnule, samo želimo da istina izađe na videlo i da se sazna ko je pokrao toliko beba u Srbiji - kaže Mirjana.

Slučajevi krađa beba 50 godina se guraju pod tepih
Slučajevi krađa beba 50 godina se guraju pod tepih

Goran Filipović: Meni su ukrali ćerkuGoran Filipović tvrdi da su mu takođe ukrali tek rođenu ćerku.- Samo su nam rekli da je dete rođeno mrtvo i nisu nam dali da ga vidimo. Na to želim da upozorim sve buduće roditelje, a oni koji su u istoj situaciji kao i ja neka mi se jave na 064/4983-778.

Ministarstvo: Reagovaćemo!Iz Ministarstva zdravlja rekli su nam da oni odmah po zahtevu roditelja organizuju inspekcijski nadzor.- Po prijemu svakog zahteva roditelja, organizovan je inspekcijski nadzor u toku kojeg je obavljen uvid u medicinsku dokumentaciju, a zapisnik se dostavlja podnosiocima zahteva - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track