9 UHAPŠENO: Pala grupa krijumčara iz Srbije, Hrvatske i Pakistana
Foto: Kurir

Organizovani kriminal

9 UHAPŠENO: Pala grupa krijumčara iz Srbije, Hrvatske i Pakistana

Crna Hronika -
Uhapšeni se terete da je grupa naplaćivala 1.200 evra po migrantu za dogovorenu relaciju nedozvoljenog tranzita iz Beograda ka Mađarskoj, odnosno Austriji

BEOGRAD - Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su devet osoba iz Srbije, Hrvatske i Pakistana zbog krijumčarenja ljudi i na više lokacija zaplenili veću količinu novca i manju količinu droge i oružja.

Nakon višemesečne istrage Zajedničkog istražnog tima Srbije, Mađarske i Austrije, obavljen je pretres stanova i drugih prostorija na 13 lokacija i tom prilikom uhapšeni su M.H. (27) iz Pakistana, T.K. (38) iz Hrvatske, D.D. (46), N.P. (55), M.P (25) iz Kragujevca, G.R. (39) iz Obrenovca, P.K. (66) iz Lazarevca, Ž.D. (42) i ; B.K. (33) iz Beograda, dok se za tri osobe intenzivno traga.

U prethodnom periodu, na teritoriji Austrije uhapšena je jedna osoba koja je osuđena na 20 meseci zatvora za krivično delo krijumčarenja ljudi. Sumnja se da je ta kriminalna grupa, od aprila do septembra, na području Mađarske i Austrije prokrijumčarila više od 400 ilegalnih migranata - državljana Sirije, Avganistana, Somalije, Eritreje i Iraka.

Zloupotrebljavajući njihov položaj, ta grupa je naplaćivala 1.200 evra po ilegalnom migrantu za dogovorenu relaciju nedozvoljenog tranzita iz Beograda ka Mađarskoj, odnosno Austriji.

Ilegalni migranti, uglavnom iz azilnih centara u Bogovađi i Beogradu, krijumčareni su rutom Beograd – Horgoš, odakle su preko takozvane zelene linije ilegalno prebacivani na teritoriju Mađarske u reonu mesta Moroholom, gde su preuzimani automobilima i kombi vozilima u grupama od osam do 20 ljudi.

Prilikom pretresa stanova uhapšenih privremeno je oduzeto 273.610 evra i 1.700 američkih dolara, dok su blokirani bankovni računi na kojima se nalazi 79.000 evra, 4.000 američkih dolara i 212.000 dinara. Takođe su oduzeti pištolj, vazdušna puška, oko devet grama hašiša, određena količina sasušene marihuane i tri stabljike te opojne droge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja