POVRATAK: General Ojdanić danas stiže u Srbiju
Foto: Tanjug

Odbio žalbu

POVRATAK: General Ojdanić danas stiže u Srbiju

Crna Hronika -
Ojdanić kome su istekle dve trećine kazne, vraća se u Srbiju redovnom linijom Er Srbije

BEOGRAD - Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić koji je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na KiM, u četvrtak stiže u Beograd.

Ojdanić kome su istekle dve trećine kazne, vraća se u Srbiju redovnom linijom "Er Srbije".

Početkom godine, ovaj nekadašnji načelnik Generalštaba VJ i ministar odbrane je, kao i tužilaštvo, povukao žalbu na presudu. Razlog za to su humanitarni razlozi vezani za njegovo zdravlje koje je narušeno tokom boravka u pritvoru.U podnesku koji je tada podneo sudu, Ojdanić je prihvatio svoju krivicu.

- U potpunosti prihvatam nalaze iz presude - naveo je Ojdanić. - Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se pogoršalo tokom godina u pritvoru. Upoznat sam sa pravnim posledicama ove odluke, uključujući i činjenicu da posle povlačenja žalbe ne postoji pravna mogućnost da se prsuda ponovo razmatra, ukine ili preinači u moju korist.

"Kosovski" proces protiv bivših državnika, vojnih i policijskih funkcionera SRJ i Srbije koji su optuženi za zločine na KiM tokom NATO bombardovanja još nije pravnosnažno okončan za sve.

Milan Milutinović je oslobođen u prvom stepenu i tužilaštvo nije htelo da se žali. Međutim, na konačnu presudu čekaju još bivši vicepremijer Vlade SRJ Nikola Šainović, nekadašnji komandant Treće armije genral Nebojša Pavković, načelnik štaba Prištinskog korpusa genral Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tokom NATO bombardovanja bio načelnik MUP za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track