AFERA KOLUBARA: Potvrđena dopunjena optužnica protiv Dragana Tomića i 27 rukovodilaca
Foto: Marina Lopičić

Zloupotrebama oštetili preduzeće

AFERA KOLUBARA: Potvrđena dopunjena optužnica protiv Dragana Tomića i 27 rukovodilaca

Crna Hronika -

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu potvrdio je dopunjenu optužnicu protiv bivšeg direktora Rudarskog basena Kolubara Dragana Tomića i 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi, podignutu zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili to preduzeće, saopšteno je danas iz suda.

Optužnicu tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju dva puta je vraćana na dopunu istrage, najpre u maju 2012. a potom i u martu ove godine.Inače, istraga je pokrenuta još u oktobru 2011. godine nakon čega je Tomić u pritvoru bio skoro godinu dana.

Na rešenje o potvrđivanju optužnice optuženi imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.Pored Dragana Tomića, tom optužnicom se tereti i 11 rukovodilaca Kolubare i njenih zavisnih preduzeća - Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović.

Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su Kolubari davale u zakup svoju mehanizaciju - Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijević zvani Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković.

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena Kolubara od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvecan broj casova rada mašina na štetu Kolubare privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo godinu dana od hapšenja 3. oktobra 2011. godine, do naredne godine, kada je podignuta prva optužnica u ovom slučaju, a potom vraćena od strane suda na dopunu istrage.

On i još petorica njegovih saradnika prošle godine u avgustu su pravosnažno oslobođeni optužbi da su iskorišćavali svoj položaj i ovlašćenja u Kolubari i pribavili imovinsku korist i preduzeću "Inos sirovine Lazarevac".

Osim Dragana Tomica tih optužbi su oslobođeni i Milivoje Ristić, Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Milovan Obradović i Milovan Radosavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja