APEL KAPETANA DRAGANA: Srbijo ne daj da me izruče u Hrvatsku, tamo će me ubiti!

Potpuno klonuo duhom, čeka vesti iz Beograda

APEL KAPETANA DRAGANA: Srbijo ne daj da me izruče u Hrvatsku, tamo će me ubiti!

Crna Hronika -
Ne mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete, poručio je Vasiljković, posle nagoveštaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Može se lako dogoditi da bude izručen već za pravoslavni Božić
1 / 2 Foto: AP

MELBURN - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za navodne ratne zločine, uputio je Vladi Srbije apel iz zatvora u Australiji da spreči njegovu ekstradiciju Zagrebu, upozorivši da će ga u Hrvatskoj ubiti, ukoliko mu zvanični Beograd ne pomogne.

- Ne mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete - rekao je Vasiljković, posle nagoveštaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. On je iz pritvorske ćelije u zatvoru "Parkli" rekao za Večernje novosti da dane provodi u teškoj neizvesnosti.

Foto: AP
Foto: AP

- Visoki zvaničnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gde će me sigurno ubiti - istakao je Vasiljković.

On je rekao da mu Ambasada Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Srbije u Sidneju ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema, dodajući razočarano da "to ne može da shvati". Vasiljkovićev prijatelj Vojisalav Ilić, koji ga posećuje u zatvoru, kaže da je kapetan Dragan potpuno klonuo duhom, da se fizički dobro drži, ali da je "psihički zbunjen, te da su sada njegove nade okrenute ka Srbiji i čekanju vesti iz Beograda".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, predstavnici srpske zajednice su prestali da posećuju Vasiljkovića zato što australijski mediji izveštavaju da je njegov slučaj okončan i da će uskoro da leti za Zagreb.

- Na sve žalbe kapetana Dragana i njegovih advokata australijsko pravosuđe je odgovorilo negativno i jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije - rekao je Ilić, dodajući da bi, ukoliko bi taj sud prihvatio žalbu, izručenje moglo biti odgođeno za naredne dve godine. Prema njegovim rečima, kapetan Dragan nema novca da plati advokate koji sada "počinju da trguju sa njim" i sve više ga izbegavaju iz straha da neće naplatiti osnovne troškove.

Foto: AP
Foto: AP

- Ako oni odustanu od dalje bitke za njegovu slobodu, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić - upozorio je Ilić. Hrvatska tereti Dragana Vasiljkovića za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini. Vasiljković, koji ima australijsko državljanstvo, već osam godina se bori protiv izručenja Hrvatskoj, a Federalni sud Australije odbacio je 12. decembra njegovu najnoviju žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track