BIVŠI CIMERI SKOVALI PLAN U ĆELIJI: Sajber prevarom zaradili 1.500.000 evra
Foto: Dragan Kadić

Akcija Baron

BIVŠI CIMERI SKOVALI PLAN U ĆELIJI: Sajber prevarom zaradili 1.500.000 evra

Crna Hronika -
Podgoričanin i Beograđani usplei su sa još dvoje saradnika da sajber prevarom sa računa skinu 1.500.000 evra i da potorše skoro sav ukradeni novac. Policija je istragom uspela da blokira samo oko 300.000 evra

PODGORICA - Vlasnik kompanije “Krisma” Nebojša Bošković (51), 2102. godine dogovorio je sa Milošem Čujovićem (31) prevaru, uz pomoć koje su uspeli da sa tuđih računa “skinu” oko 1.500.000 evra. To su juče saopštili iz policije, objasnivši da im je u tom poslu pomagala i Nikšićanka Nataša Golović (31).

Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela - kriminalno udruživanje i računarska prevara.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz ZIKS-a, Bošković i Čujović detalje plana utanačili su u ćeliji spuškog zatvora. Podgoričanin i Beograđanin tada su bili cimeri u Istražnom zatvoru.Trojka je uspela da potroši gotovo sav ukradeni novac, a akcijama policije i tužilaštva spašeno je nešto manje od 300 hiljada evra.

- Osumnjičeni su sa računa osoba iz Švajcarske i Lihtenštajna uspeli da transferišu novac u ukupnom iznosu od 1.446.171 evra, od čega su nadležni organi privremeno blokirali 249.425 evra”, saopštila je juče portparolka policije Tamara Popović.

Rekla je da istraga upućuje da je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirano kriminalno udruženje, na čijem je čelu bio Bošković. U njemu su, rekla je, bili i neki strani državljani čiji je identitet poznat policiji.

Popović je rekla da prikupljeni dokazi potvrđuju da je uhapšena trojka, računarskom prevarom, sa privatnih računa otvorenih u poslovnim bankama na teritoriji Švajcarske i Lihtenštajna, skidala novac a zatim ga slala na račune osoba koje su pomagale u prevari:

- Sumnja se da je jedan deo novca, putem e - bankinga, transferisan u korist računa drugih fizičkih i pravnih lica koji su otvoreni na teritoriji Kine, a da je drugi deo novca podizan u gotovini na teritoriji susednih zemalja i da je taj deo novca potom transportovan u Crnu Goru”.

Tužiteljka Sanja Jovićević, rekla je da će za Boškovića i Golovićku tražiti pritvor.

Čujović je već u zatvoru. Njemu se sa još devet osoba već sudi za drugu računarsku prevaru. Prema toj optužnici, oni su uspeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” 1.186.673 evra.

- Sve aktivnosti koje smo radili u Istražnom zatvoru, proslijedili smo pravosudnim organima. Svakako, na raspolaganju smo i nadležnim istražnim organima da ispitaju da li se neko od službenika ogrešio o zakon ili na bilo koji način učestvovao u krivičnom delu za koje se sumnjiče pritvorenik M.Č. i ostali uhapšeni", kazao je direktor zatvora Miljan Perović.

On je potvrdio da je Čujoviću više puta oduzet mobilni telefon i dodao da je taj pritvorenik bio pod nadzorom.

- Uprava ZIKS-a radi sve na unapređenju mera koje će usloviti manju mogućnost da osuđena ili pritvorena lica dođu u posed nedozvoljenih stvari, među kojima su i mobilni telefoni", rekao je Perović.

Građani zbog Vlade vraćali dugove uhapšenog Boškovića

Osumnjičeni Nebojša Bošković vlasnik je kompanije Melgonia Holdinga Limited sa Kipra, koja je osnivač firme Melgonia-Primorka, a za čiji je kredit od 14,4 miliona evra Vlada 2010. izdala garanciju od četiri miliona. U trenutku izdavanja Vladine garancije, Bošković je imao dvije firme u stečaju - Krisma motors i Krisma Bjelasica. Država, odnosno građani, vratili su početkom prošle godine taj dug. Premijer Milo Đukanović rekao je poslanicima par meseci kasnije, da mu nije važno i da nema saznanja ko stoji iza firme Melgonija Primorka. Bošković je sa prijateljem 2007. godine ranjen u pucnjavi na Zlatiboru, nakon svađe sa grupom muškaraca. Tada mu je, preneli su mediji, metak prošao kroz stomak i povredio bubreg.

( Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track