Bramerc: Šešelj prekršio naređenja i uvredio žrtve
Foto: Rojter

Verbalni delikt

Bramerc: Šešelj prekršio naređenja i uvredio žrtve

Crna Hronika -
Tužilac rekao da "razume i deli frustraciju mnogih zbog toga što provostepena presuda Šešelju još nije izrečena, ako se ima u vidu da je poslednji svedok svedočio u julu 2010, a da je suđenje okončano u martu 2012.

NJUJORK/HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) ocenio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da je optuženi Vojislav Šešelj svojim izjavama, po povratku u Srbiju, prekršio naređenja Tribunala i uvredio žrtve.

Predstavljajući redovan, šestomesečni izveštaj o radu haškog tužilaštva, Bramerc je rekao da "razume i deli frustraciju mnogih zbog toga što provostepena presuda Šešelju još nije izrečena, ako se ima u vidu da je poslednji svedok svedočio u julu 2010, a da je suđenje okončano u martu 2012". Novi sudija na suđenju Šešelju, po rečima glavnog tužioca, zatražio je nedavno "još godinu dana" da se upozna sa predmetom, pre nego što pristupi odlučivanju o presudi.

Podsećajući da je Šešelj privremeno oslobođen na inicijativu raspravnog veća "pod "ograničenim uslovima", Bramerc je naglasio: "Šešeljevo nepoštovanje naređenja Tribunala i uvrede koje je uputio zajednicama žrtava učinili su neophodnim da moja kancelarija zatraži da se odluka o privremenom puštanju opozove. Odluka o tom zahtevu se očekuje".

Glavni tužilac upozorio je da nas "snažne reakcije na Šešeljevo puštanje i oživljavanje njegove retorika od pre dve decenije, podsećaju da je pomirenje još krhko". "To bi trebalo da nas ohrabri da udvostručimo naše napore da obezbedimo odgovornost za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da se čvrsto suprotstavimo svim oblicima revizionizma", podvukao je Bramerc.

Glavni tužilac je najavio da bi prvostepena presuda Radovanu Karadžiću trebalo da bude izrečena "sledeće jeseni". Precizirao je da je u tom procesu, okončanom u oktobru završnim rečima, iskaz dalo "550 svedoka" i da je u spis uvedeno "10.000 dokaza", "na 165.000 stranica transkripta". Osvrćući se na svakodnevnu saradnju država bivše Jugoslavije sa tužilaštvom u Hagu, kazao je da je ona zadovoljila očekivanja.

Bramerc je ocenio da je neophodno unaprediti saradnju među tužilaštvima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji o kojoj su potpisani sporazumi koji "još nisu primenjeni u praksi". "Begunci još nastavljaju da izbegavaju odgovornost nalaženjem utočišta preko granica. I dok se sudi počiniocima sa nižeg nivoa, neophodan je veći fokus na osumnjičene srednjeg i visokog nivoa", upozorio je glavni haški tužilac.

On je pohvalio tužilaštva Srbije i BiH za hapšenje osumnjičenih za otmicu i ubistvo Muslimana na stanici Štrpci 1993. Bramerc je potcrtao i da je "odnos poverenja između Tribunala i javnosti napet". "Na žalost, mnogi među žrtvama i pristalicama Tribunala ne veruju da se situacija poboljšala. Oni ukazuju na predmete koji se odugovlače više puta, mnogi izražavaju pogled da nije pruženo dovoljno informacija o odlukama koje oni vide kao kontroverzne. Kritično preispitivanje je još neophodno u našem Tribunalu", zaključio je tužilac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track