BUBALO PRED SUDOM: Čitanje dokaza, pa svedoci na suđenju za Luku Beograd
Foto: Marina Lopicic

Specijalni sud

BUBALO PRED SUDOM: Čitanje dokaza, pa svedoci na suđenju za Luku Beograd

Crna Hronika -
Sud je odlučio da najpre izvede sve predložene pisane dokaze, a potom da saslušava svedoke kako tužilaštva tako i odbrane

BEOGRAD - Suđenje bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženima da su izvršili zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem pisanih dokaza.

Sud je odlučio da najpre izvede sve predložene pisane dokaze, a potom da saslušava svedoke kako tužilaštva tako i odbrane. Kao svedok tužilaštva, pored ostalih, u nastavku ovog postupka biće saslušan vlasink Delta holdinga Miroslav Mišković, ali njegovo svedočenje još nije zakazano.

Odbrana bivšeg ministra privrede i privatizacije predložila da se na suđenju saslušaju tadašnji premijer Vojislav Koštunica, potpredsednik Vlade Miroljub Labus, ministar za upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar. Sredinom marta kao svedok tužilaštva i predstavnik "Vorldfina" saslušan je Milan Beko.

Mišković i kao i vlasnik Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa. Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar deteljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Za isto delo optužba tereti i bivše izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine. Suđenje se nastavlja u četvrtak takođe čitanjem pisane dokumentacije, nakon čega bi sud trebalo da zakaže saslušanje svedoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track