DOBITNA KOMBINACIJA: Dačić Perčeviću poklonio milion evra!
Foto: Mandic, Udovicic

Tajkun se obogatio o našem trošku

DOBITNA KOMBINACIJA: Dačić Perčeviću poklonio milion evra!

Crna Hronika -
Široke ruke: Ugovor kojim je vlasniku „Interkomerca“ dat posao vredan 972.000 evra u ime MUP potpisao je lično tadašnji ministar policije Ivica Dačić, saznaje Kurir

BEOGRAD - Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca“, koji je uhapšen u subotu zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke teškim 1,4 milijarde dinara, dobio je u protekle tri godine gotovo milion evra od policije zahvaljujući ugovoru koji je 2011. potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova, njegov drug i bivši partijski saborac Ivica Dačić, saznaje Kurir.Perčević, kako je naš list juče objavio, u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu izdavao je policiji u zakup jednu od zgrada „Interkomerca“, u kojoj je smešten Sektor za vanredne situacije MUP.

Pošto je ugovor o zakupu samo te zgrade od 1.444 kvadrata, po mesečnoj ceni od 11 evra po metru kvadratnom, važio od juna 2011. do juna 2014, Perčević je iz budžeta u kešu dobio 571.824 evra (bez PDV).Pumpali ceneAli to nije sve. Pošto je zgrada zatečena u ruiniranom stanju, dogovoreno je da se renovira. „Interkomerc“ je angažovao „Samsit grupu“, a račun od 400.000 evra (41.498.000 dinara) stigao je u MUP. Tako ispada da je policija Perčeviću „dala“ gotovo milion evra.- Bilo je nekoliko ponuda od 18 do 15 evra po kvadratu, koliko je u prvi mah ponudio Perčević. Radna grupa MUP, koja je bila zadužena za taj posao, uspela je da snizi cenu na 13 evra po kvadratu, što je Dačić aminovao. Radna grupa je potom uspela da spusti cenu na 11 evra. Ali i to je previsoka cena jer može da se nađe kvadrat do pet evra - kaže izvor Kurira iz vrha MUP.Tri godine plaćaliUgovor je, inače, obnavljan svake godine i, kad je istekao juna 2014, novi ministar policije Nebojša Stefanović nije hteo da ga potpiše.- Iako MUP ima parcelu na Novom Beogradu, nije, navodno, bilo sredstava za izgradnju, pa je doneta odluka da se za Sektor rentira neki prostor. Ali nejasno je kako nije bilo para, a dato je 400.000 evra samo za renoviranje iznajmljenog prostora - navodi naš sagovornik.Veštaci s Građevinskog fakulteta tvrde da je tu zgradu bilo moguće renovirati za 150 evra po kvadratu, što bi koštalo oko 216.000 evra, dok je za 400 evra po kvadratu bilo moguće izgraditi novi objekat „ključ u ruke“.

ZanemeoDAČIĆ BEZ KOMENTARAIvica Dačić ni juče, drugi dan zaredom, nije hteo da govori o slučaju Perčević. On nije želeo da odgovori na pitanje zašto je svom prijatelju nabacio posao, kojim je oštećen budžet Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track