Eksplozija kotla: Umro najteže povređeni radnik (26) valjevskog Samedija

Preminuo S.R.

Eksplozija kotla: Umro najteže povređeni radnik (26) valjevskog Samedija

Crna Hronika -
Eksplozija kotla u fabrici "Samedi", u indusrijskoj zoni u prigradskom naselju Gorić, dogodila se pri kraju rada u drugoj smeni 2. januara

VALJEVO - S.R. (26) iz sela Popučke, radnik valjevske fabrike "Samedi" koji je najteže povređen u eksploziji kotla za grejanje proizvodne hale te fabrike, umro je danas u beogradskom Kliničkom centru, potvrdili su agenciji Beta nadležni istražni organi.

Osnovno tužilaštvo u Valjevu naložilo je obdukciju. Eksplozija kotla u fabrici "Samedi", u indusrijskoj zoni u prigradskom naselju Gorić, dogodila se pri kraju rada u drugoj smeni 2. januara, a S. R. je povređen tako što su na njega i na lakše povređene D. L. (35) i M. T. (52) iz Valjeva pali delovi zida između proizvodne hale i prostorije u kojoj su bili, koji se srušio od siline eksplozije.

Eksplodirao je kotao snage najverovatnije od 350 kW, koji je grejao halu od 2.000 kavdrata u kojoj "Samedi" proizvodi stolice namenjene izvozu na holandsko tržište. Kotao se pomerio oko sedam metara, a ekspanzioni sud je odleteo stotinak metara od mesta na kojem se nalazio. Srušen je i deo dimnjaka, a požar su potom sat vremena gasili lokalni vatrogasci. Posle uviđaja istražni organi nastoje da utvrde okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije i povređivanja trojice radnika.

Prema prvim nalazima, sistem za grejanje urađen je bez projekta, a neposredni uzrok je prekid cirkulacije vrele vode u sistemu, što je dodatno podiglo pritisak u kotlu. Istraga takođe nastoji da utvrdi da li su otkazali sigurnosni ventili, što je moguće, ili je neko od radnika iz neznanja eventualno zatvorio ventil, koji vodi vrelu vodu iz kotla u sistem za grejanje i radijatore.

Proverava se i to da li je "Samedi" imao kvalifikovanog ložača, odnosno da li je on bio u smeni kada je do eksplozije došlo, ili je kotao ložio "ko je stizao". Prema saznanjima agencije Beta, ukoliko bude dovoljno dokaza za postojanje krivičnog dela ono će "svakako biti prekvalifikovano" posle smrti radnika S. R., koji je sa teškim telesnim povredama opasnim po život odmah posle nesreće prebačen na lečenje u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track