EKSPLOZIJA U ZORU: Bačena bomba u Kralja Petra u severnoj Mitrovici
Foto: Tanjug Boki

Bombaški napad

EKSPLOZIJA U ZORU: Bačena bomba u Kralja Petra u severnoj Mitrovici

Crna Hronika -
Na meti je bila poslastičarnica čiji je vlasnik Goranac
1 / 2 Foto: Tanjug Boki

KOSOVSKA MITROVICA - Nepoznata osoba rano jutros bacila je ručnu bombu u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna štta.Eksplozija se dogodila jutros, oko 6.30 sati, u centralnoj ulici Kralja Petra Prvog, ispred jednog od lokala, poslasticarnice, čiji je vlasnik Goranac. Bomba je prouzrokovala oštećenja na osam automobila, koji su tu bili parkirani, na lokalima i privatnim stanovima.

Polomljena su stakla na automobilima, a geleri su završili na prozorskim roletnama pojedinih stanova. Oštećena su stakla na lokalu gde je došlo do eksplozije. Kosovska policija je blokirala ovu ulicu, u toku je istraga, a na licu mesta pored pripadnika policije mogu se videti i pripadnici Kfora.Saobraćaj je obustavljen u glavnoj gradskoj ulici i preusmerava se na druge pravce. Na licu mesta se može videti i kašika od ručne bombe, koja je aktivirana jutros. Motivi i počinilac za sada su nepoznati.

Đurić: Najnoviji incident poručio Srbima da odu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Marko Đurić izjavio je danas da je eksplozivnom napravom koja je bačena jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo poslata poruka proteranim Srbima da se ne vraćaju, a onima koji su ostali da što pre odu sa Kosova."U trenutku kada Vlada u Beogradu ulaže maksimalne napore da dođe do normalizacije života na KiM, izgleda da nema ili istinske volje ili sposobnosti druge strane, koja 16 godina ne može da garantuje bezbednost i obezbedi elementarne civilizacijske uslove za iole normalan život i kretanje na Kosmetu", naveo je Đurić.

On je istakao da su počinioci ovog "vandalskog akta" ohrabreni činjenicom da nijedno zlodelo počinjeno nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji do sada nije rasvetljeno, kao i dosadašnjim permanentnim nečinjenjem kosovske policije i drugih organa.On je kolegama u Prištini poručio da bi bilo korisnije da "umesto što se često bave politikanstvom" preduzmu odlučne korake kako bi bili sprečeni napadi na Srbe, njihovu imovinu, crkve i groblja, te da kazne počinioce incidenata."Društvo u kome vlada tolerancija se ne stvara represivnim merama, već iskrenim i doslednim radom na stvaranju društvene klime u kojoj vandalski činovi, poput kamenovanja autobusa, neće biti negovani kao nacionalni folklor, već će biti sramota koja nailazi na opštu osudu", ocenio je Đurić.

Pokrajinski organi u Prištini bi, kako je rekao, morali da se jasno ograde od ovakvih napada, jer u suprotnom daju prećutnu podršku mržnji i nasilju."Potom se moraju preduzeti iskrene i vidljive mere kako bi se slični incidenti predupredili, a odgovorni kaznili", naglasio je on.Jutros oko 6.30 u ulici Kralja Petra, kod poslastičarnice "London" u severnon delu Kosovske Mitrovice bačena je eksplozivna naprava.U eksploziji nije bilo povređenih ali je oštećeno osam vozila a polomljena su stakla na stanovima i lokalima koji se nalaze u blizini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track