EPIDEMIJA SALMONELE U VRANIĆIMA: Policija istražuje smrt u Domu za stare
Foto: Kurir

Formiran tim

EPIDEMIJA SALMONELE U VRANIĆIMA: Policija istražuje smrt u Domu za stare

Crna Hronika -
Načelnik kriminalističke policije u Čačku Predrag Pavlović je na sednici Gradskog Štaba za vanredne situacije u Čačku kazao da policija još neće objaviti bilo kakve ocene slučaja u tom domu, među čijim stanarima je umrlo petoro starijih

ČAČAK - Načelnik kriminalističke policije u Čačku Predrag Pavlović rekao je danas da je policija formirala tim koji će ispitati sve okolnosti u vezi sa epidemijom salmonele u Domu za stare u Vranićima, kod Čačka.

Pavlović je na sednici Gradskog Štaba za vanredne situacije u Čačku kazao da policija još neće objaviti bilo kakve ocene slučaja u tom domu, među čijim stanarima je umrlo petoro starijih.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović rekla je da će nalazi o uzrocima epidemije biti poznati sredinom ove sedmice. Ona je istakla da su nova zakonska rešenja oduzela pravo Zavodu da vrši sanitarno-higijenski nadzor objekta.

"Imamo nekoliko potpisanih ugovora sa vlasnikom objekta, a oni se tiču sanitarnih pregleda i kontrole hrane. Međutim, po novom zakonu nemamo kontrolu objekta, nemamo nadzor nad sanitarno-higijenskim statusom objekta, a po određenom zakonu, kada se uzimaju uzorci namirnica, sužen je obim pregleda.

Na primer, pregled namirnica na salmonelu nije obavezan, i on se ne radi", rekla je Ana Mišović. Po njenim rečima, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje tek su juče stupili u kontakt s Perom Marićem, vlasnikom Doma za stare u kojem je izbila epidemija.

Šef Odseka za sanitarni nadzor Moravičkog okruga, Svetlana Tadić rekla je da je sanitarna inspekcija posetila Dom odmah nakon saznanja o epidemiji i naložila mere koje su sprovedene.

"Izvršili smo kompletan pregled objekta. Sanitarni inspektor je doneo rešenje kojim je naredio mere za suzbijanje zaraznih bolesti koje je predložio Zavoda za javno zdravlje. Naređena je izolacija, zabrana poseta, dezinfekcija objekta, pojačana kontrola higijene objekta i lična higijena zaposlenih", rekla je Svetlana Tadić.

Direkor čačanske Bolnice Rade Milošević rekao je da je u toj bolnici osam obolelih od salmonele - pet stanara i troje zaposlenih Doma.

Po njegovim rečima, stanje zaposlenih je dobro i oni će biti danas otpušteni, a od pet stanara Doma, stanje troje je nestabilno, a stanje dvoje je zadovoljavajuće. Gradski štab naložio je vanrednu inspekcijsku kontrolu svih predškolskih i školskih objekata i kolektivnog smeštaja u Čačku i zaključio da su sve inspekcijske službe reagovale adekvatno po dobijanju informacija o epidemiji u Domu za stare u Vranićima.

Od izbijanja epidemije salmonele u Domu za stare 16. aprila, zaražena je 41 osoba, a do sada je umrlo pet stanara Doma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track