FARSA SE NASTAVLJA: Svedoci nisu povezali Olivera Ivanovića sa zločinima!
Foto: Zorana Jevtic

Suđenje u Kosovskoj Mitrovici

FARSA SE NASTAVLJA: Svedoci nisu povezali Olivera Ivanovića sa zločinima!

Crna Hronika -
Sva petorica optuženih Srba, kojima je suđenje počelo 18. decembra 2014. godine, izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Nijedan od preko 20 svedoka tužilaštva do sada nije direktno povezao Ivanovića sa optužnicom.

KOSOVSKA MITROVICA - Ni današnji svedok tužilaštva Besa Sokolji (62) nije povezala petoricu Srba, među kojima je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, sa nekim od najtežih krivičnih dela počinjenih 1999. i 2000. godine za koja se terete.

Sokolji, koja sada živi u Prištini svedočila je o dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici 3. februara 2000. godine kada je, prema navodima optužnice, u ovom gradu ubijeno deset Albanaca, ali tokom davanja iskaza Sokolji nije povezala nijednog od petorice optuženih sa zločinima koji im se stavljaju na teret.

Ona je ispričala da je tog dana sa porodicom bila u svom stanu u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, da su samo čuli buku i pucnje, ali da nisu bili u mogućnosti da vide ništa, jer su bili unutra i nisu smeli da gledaju čak ni kroz prozor.

Sokolji je kazala da je sledećeg dana, 4. februara oko 10 ili 11sati jedan Srbin zazvonio na njihova vrata, pitao da li su oni porodica Sokolji i rekao da je on komšija njenog devera Muharema Sokoljija i njegove supruge Đulje koja mu je rekla da je Muharem ubijen i da pozove njegovog brata tj. Besinog supruga.

Besa Sokolji je kazala da je njen suprug zaplakao i uznemirio se i pošto ima srčanih tegoba, ona se spremila, obukla crninu i krenula ka deverovom stanu.

Besa Sokolji je kazala da poznaje Olivera Ivanovića, da ga 3. februara 2000. godine nije nigde videla odnosno da ga je samo jednom videla neposredno na početku rata kada je, prema njenim rečima bio u policijskoj uniformi. Ostale optužene ne poznaje.

Današnje ročište nastavlja se nakon pauze kada bi iskaz trebalo da da naredni svedok tužilaštva Rahim Nimani.

U narednih nekoliko dana putem video linka trebalo bi da bude saslušano još troje svedoka optužbe koji se nalaze u inostranstvu.

Planirano je da 11.,12. i 13.maja budu saslušani Šemsedin Ajeti i Vjosa Ajeti, a 20. maja Agon Ajeti.

Oliver Ivanović optužen je da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina, do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba, kojima je suđenje počelo 18. decembra 2014. godine, izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Nijedan od preko 20 svedoka tužilaštva do sada nije direktno povezao Ivanovića sa optužnicom.

Međunarodnim sudskim većem Osnovog suda u Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track