FOTO SUĐENJE IVANOVIĆU (NAŠI): Šešelj i Obradović (Obraz) izvislili za mesto u sudnici
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Svedočila Latinka Perović

FOTO SUĐENJE IVANOVIĆU (NAŠI): Šešelj i Obradović (Obraz) izvislili za mesto u sudnici

Crna Hronika -
Lider radikala Vojislav Šešelj došao je u Palatu pravde da pruži podršku Ivanoviću, ali nije uspeo da uđe u sudnicu, jer nije bilo dovoljno mesta, a zbog malog broja sedišta za mesto je ostao uskraćen i vođa pokreta Obraz Mladen Obradović
1 / 9 Foto: Tanjug Oksana Toskić

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje predsedniku organizacije "SNP Naši" Ivanu Ivanoviću, zbog optužbi povodom objavljivanja spiska "30 najvećih srbomrzaca" na Internetu saslušanjem istoričarke Latinke Perović koja je pomenuta na tom spisku.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj došao je u Palatu pravde da pruži, kako je rekao, moralnu podršku Ivanoviću, ali nije uspeo da uđe u sudnicu, jer nije bilo dovoljno mesta za javnost, pa je brzo napustio sudsku zgradu.

Perovićka je na suđenju rekla da se ne pridružuje krivicnom gonjenju Ivanovića, i da se ne oseća ugroženom što se njeno ime našlo na njegovom spisku.Takođe je navela da nije dobijala nikakve pretnje zbog toga.

Za sledeće suđenje 28. maja sud je odlučio da pozove i sasluša, takođe pomenute na spisku, glumca Nikolu Đurička, direktora B92 Verana Matića, novinara Teofila Pančića i Srđu Popovića.

U Palatu pravde kao podrška Ivanoviću došao je i vođa pokreta Obraz Mladen Obradović ali ni on nije ušao u sudnicu zbog malog broja sedišta.

Sud je odredio da se tokom glavnog pretresa saslušaju sve pomenute ličnosti, koje su već davale iskaze tokom istrage u tužilaštvu.

Na spisku su takođe reditelj Gorčin Stojanović, bivši savetnik predsednika republike Nebojša Krstić, Srbijanka Turajlić, pevačica Jelena Karleuša, Mirjana Karanović, Goran Marković, pokojni Mirko Đorđević i drugi.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal optužnim predlogom Ivanovića tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija jer je na sajtu "SNP Naši" krajem marta 2014. godine objavio spisak "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

Ivanović je na početku suđenja rekao da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, kao i da nije imao nameru da bilo koga diskriminiše zbog njegovih ličnih osobina, već da su se imena javnih ličnosti na spisku našla zbog njihovih političkih stavova.Takođe je naveo da spisak "Srbomrzaca" predstavlja njegov politički stav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track