HTEO U INOSTRANSTVO, POSTAO ROB: Mladić iz Vrnjačke Banje žrtva trgovine ljudima
Foto: Profimedia

Trafiking

HTEO U INOSTRANSTVO, POSTAO ROB: Mladić iz Vrnjačke Banje žrtva trgovine ljudima

Crna Hronika -
Mladić se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj. Međutim, on je odveden u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta

Mladić (19) se javio na oglas za posao branja grožđa. Međutim, nije ni slutio da će postati žrtva trgovine ljudima.

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora za krivično delo trgovina ljudima, saopštila je danas NVO Atina.

Oni su prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu vrbovali državljanina Srbije (19), zloupotrebili njegovo poverenje i prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

Oštećeni se javio na oglas za branje grožđa u Švajcarskoj. Međutim, on je odveden u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje "poslodavce" obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Trafikerima koji su bili u bekstvu, suđeno je u odsustvu. U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.

Atina ocenjuje da je ova presuda značajna u tom smislu što će pomoći rasvetljavanju sličnih slučajeva u kojima su žrtve trgovine ljudima prinuđene da u situaciji trgovine ljudima čine krivična dela.

Iako zakon predviđa i drugačija rešenja, u praksi se žrtve saslušavaju u prisustvu okrivljenih, primorane su da se uvek iznova direktno suočavaju sa trgovcima i da iznova i iznova svedoče. Sudski procesi traju dugo i to je još jedan od razloga koji ih dodatno obesmišljava.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(NVO Atina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track