ISTRAGA O PALJENJU AMBASADA: Više tužilaštvo sumnjiči šestoricu
Foto: Dado đilas

Dobili izveštaj radne grupe MUP

ISTRAGA O PALJENJU AMBASADA: Više tužilaštvo sumnjiči šestoricu

Crna Hronika -
U narednom periodu tužilac planira da sasluša preostalu dvojicu osumnjičenih, nakon čega ce početi sa saslušanjima svedoka

BEOGRAD - U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u toku je istraga protiv šestorice osumnjičenih u slučaju paljenja ambasada u Beogradu nakon mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. godine a uskoro će početi i saslušanja svedoka, rečeno je u tom tužilaštvu.

Tužilaštvo u pisanoj informaciji precizira da je naredbom o sprovodenju istrage osumnjičenima stavljeno na teret izvršenje krivičnih dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.Do sada su saslušana četiri lica u svojstvu osumnjičenih.

U narednom periodu tužilac planira da sasluša preostalu dvojicu osumnjičenih, nakon čega ce početi sa saslušanjima svedoka", navodi tužilaštvo.Nakon saslušanja svedoka tužilac će odlučiti o daljem toku ovog postupka, dođe se u informaciji.Sredinom oktobra prošle godine Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada na osnovu kojeg je pokrenulo istragu.Inače istraga je po zakonu službena tajna i detalji iz nje nisu dostupni javnosti.

Mediji prenose da se istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg nacelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije, kao i nekadašnjeg rukovodioca u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića, kao i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.U krivičnoj prijavi MUP Srbije, kako prenose mediji, navodi se da oni "svojim postupanjem i nepostupanjem nisu izvršili zadatke koji su im naloženi poverljivom depešom prilikom obezbeđivanja mitinga 'Kosovo je Srbija'".

Radna grupa MUP Srbije, osnovana je na inicijativu ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića, kao bi se utvrdilo ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga Kosovo je Srbija 21. februara 2008. kada su u Beogradu zapaljene ambasade Amerike i Nemačke.Ove dve države su u više navrata insistirale na ravetljavanju slučaja paljenja njihovih diplomatskih predstavništava u Beogradu.Pred Višim sudom u Beogradu u aprilu 2013. godine započelo je suđenje protiv 12 optuženih za paljenje ambasada, a Tužilaštvo ih tereti za krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

U optužnici se navodi da su oni kritičnog dana oko 18.30 organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar. Taj proces je još u toku.Godinu dana ranije, pred istim sudom je prvostepenom presudom, koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud, Milan Živanović osloboden optužbe da je učestvovao u paljenju americke ambasade. Sud mu je međutim izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog krađe patika i jakne iz prizemlja zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track