Ivan Ivanović NAŠI pravosnažno oslobođen optužbi za diskriminaciju
Foto: Beta

Lepio plakate

Ivan Ivanović NAŠI pravosnažno oslobođen optužbi za diskriminaciju

Crna Hronika -

BEOGRAD - Ivana Ivanovića, predsednika organizacije "SNP Naši", Viši sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi da je izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija tokom izborne kampanje na Voždovcu 2013. godine, lepljenjem plakata sa natpisom "Lopovu sa sprata žuti krst na vrata".

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena prvostpena presuda kojom je Drugi osnovni sud prošle godine oslobodio Ivanovića.

Oslobađajuća presuda potvrđena je i Dušanu Đeliću, koji je bio optužen za pomaganje Ivanoviću, jer je u svojoj štampariji odštampao plakate.

Viši sud u obrazloženju odluke, navodi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo tokom suđenja da su Ivanović i Đelić tim gestom nameravali da izazovu netrpeljivost i mržnju između pripadnika Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

Viši sud je dalje naveo da je prvostepeni sud pravilno zaključio da je Ivanović hteo da na satiričan način ukaže na mržnju koja je u to vreme već postojala između DS i SNS, u sklopu izborne kampanje, koja je tada bila u toku.

U Višem sudu u Beogradu Ivanoviću je u toku i suđenje zbog optužbi povodom objavljivanja na Internetu spiska javnih ličnosti pod nazivom "30 najvećih srbomrzaca".

Ivanović tvrdi da spisak "srbomrzaca" predstavlja njegov politički stav, dok ga tužilaštvo za visokotehnološki kriminal tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja