IZGUBLJEN GRAD VELIČINE OBRENOVCA: Za dve decenije u Srbiji u saobraćaju nastradalo 24.000 ljudi!
Foto: Aleksandar Jovan

Crna statistika

IZGUBLJEN GRAD VELIČINE OBRENOVCA: Za dve decenije u Srbiji u saobraćaju nastradalo 24.000 ljudi!

Crna Hronika -
I ovog 16. novembra setićemo se žrtava udesa i njihovih porodica. I najmanja suza koju smo zaustavili zahvaljujući kolektivnom naporu da se naši putevi učine sigurnijim, vredna je svakog truda, poručuju iz AMSS

BEOGRAD - U poslednjih 20 godina na putevima Srbije poginulo je više od 24.000 ljudi, upozorio je danas Auto-moto savez Srbije, koji će 16. novembra obeležiti Dan sećanja na žrtve u saobraćaju. To praktično znači, kako se navodi u saopštenju, da je za dve decenije Srbija je izgubila jedan grad veličine Paraćina, Aranđelovca, Obrenovca ili Gornjeg Milanovca.

"I ovog 16. novembra setićemo se žrtava udesa i njihovih porodica. I najmanja suza koju smo zaustavili zahvaljujući kolektivnom naporu da se naši putevi učine sigurnijim, vredna je svakog truda", poručuju iz AMSS. Takođe AMSS navodi da je Dan sećanja na žrtve u drumskom saobraćaju trenutak da zastanemo i sa pijetetom ponudimo saučešće porodicama stradalih, kao i da se kao društvo zapitamo šta smo u prethodnoj godini uradili da izbegnemo nove tragedije.

Ilustracija: Dragan Kadić
Ilustracija: Dragan Kadić

Skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine posebnom rezolucijom pozvala države članice da svaku treću nedelju novembra utvrde kao Međunarodni dan sećanja na žrtve drumskog saobraćaja. Dan sećanja prvi put je obeležen 1993. godine u Velikoj Britaniji i od tada se organizuje u više zemalja, a sa ciljem da se spreče nove žrtve podsećanjem na opasnosti u saobraćaju.

Povrede su vodeći uzrok smrtnosti u uzrastu do 29 godina i treći vodeći uzrok umiranja i invaliditeta u Srbiji. Nenamerne povrede, nastale najpre u saobraćaju uzrok su polovine smrtnih ishoda u ovoj kategoriji, pokazalo je istraživanje Instituta za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koje je urađeno tokom prošle i ove godine. U svetu je procenjeno da na svaku smrt usled povreda dolazi 30 prijema u bolnicu i 300 poseta urgentni službama.Velilki broj preživelih suočeno je sa trajnim invaliditetom.U istraživanju zdravlja stanovnika Srbije, svaki 19. ispitanik (5,2 odsto) imao je neku vrstu povrede u prošloj godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track