JADIKOVANJE NA SUĐENJU Miroslav Mišković: Ja sam nesrećan čovek!
Foto: Nebojša Mandić

Tajkun kukumavčio na procesu za malverzacije

JADIKOVANJE NA SUĐENJU Miroslav Mišković: Ja sam nesrećan čovek!

Crna Hronika -
Nikome zlo nisam naneo. Dok sam bio u zatvoru, umrla mi je majka, a otac posle toga, rekao je, između ostalog, najbogatiji Srbin u sudnici
1 / 3 Foto: Nebojša Mandić

BEOGRAD - Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković izjavio je juče u Specijalnom sudu u Beogradu da za propast putarskih preduzeća nije kriv on, već država, kao i da pokreće postupak protiv Srbije pred međunarodnom arbitražom u Vašingtonu zbog toga što se protiv njega vodi „nepravedan postupak bez dokaza“.- Obavestili smo Vladu Srbije i idemo na vašingtonsku arbitražu o celom sudskom postupku, na moju veliku žalost. Pokušaću još jednom da sve rešim u Srbiji, da sednemo i da se dogovorimo, da ovakve stvari ne iznosimo pred međunarodnu zajednicu - rekao je Mišković, navodeći da će njegovi advokati naredne nedelje još jednom sve pokušati da reše sa predstavnicima Vlade.Jake emocijeVašingtonska arbitraža je inače nadležna za rešavanje sporova između investitora i država.- Još u 18. veku, u vreme Francuske revolucije, ustanovljeno je da nema kazne bez krivičnog dela, a ja danas, u 21. veku, stojim pred vama već kažnjen. Ta kazna pogađa mene lično, moju porodicu i kompaniju - požalio se Mišković.Na početku svog jučerašnjeg izlaganja u Specijalnom sudu Mišković je unapred uputio izvinjenje prisutnima ukoliko tokom izlaganja povisi glas „jer su mu emocije jake“, ali ga je sudija upozorila da u sudnici „nema vike i dreke“.- Uhapsili su najvećeg privrednika. Toliko sam nesrećan i utučen da ne mogu da verujem da niko ne razmišlja o tome, ja nikome zlo nisam naneo. Pa nema mesta u Srbiji gde nešto nismo gradili i pomagali. Dok sam bio u zatvoru, umrla mi je majka, sigurno zbog starosti, ali i od tuge. Znate, sin jedinac, Moravac, otac mi je umro posle toga - rekao je Mišković u emotivnom izlaganju u kom je pokušavao da predstavi sebe u nešto drugačijem svetlu.

- Dobar dan  - Dobar dan
- Dobar dan - Dobar dan

On je naveo i da u kompaniji koja je u njegovom vlasništvu ne donosi gotovo nikakve odluke i da je on zapravo čovek koji najmanje radi u „Delti“.- Miroslav, kao ni Marko, nije odgovorno lice ni u jednom preduzeću. Ja sam predsednik kompanije, čovek koji najmanje radi u „Delti“, jer ko mnogo radi, ne može mnogo da smišlja. Ja se bavim vizijom, razvojem „Delte“, a tužilaštvo me optužuje za operativu. Možda se tužilaštvo inače bavi manjim kompanijama, pa ne zna kako to funkcioniše. Ja se bavim ambijentom: ako se pitate ko brine da li je u „Delti“ ošišana trava, to je ovaj čovek koji stoji ispred vas - rekao je najbogatiji Srbin, koji je Vladi ponudio pomoć u prodaji „Telekoma“.Vlasnik „Delta holdinga“ je tokom iznošenja odbrane detaljno govorio o sve četiri tačke optužnice koje ga terete i naveo da su za njega one nelogične. Osvrnuo se i na to zbog čega policajci i tužioci „revnosno rade na njegovom slučaju“.

- Gde si pošao preko reda? - Samo tetki da odnesem lek
- Gde si pošao preko reda? - Samo tetki da odnesem lek

Pišu knjigu o njemu- Problem je što ljudi u policiji i tužilaštvu imaju niske plate, ali za to nije kriv Miroslav Mišković. Oni rade za 500 ili 600 evra i kada vide da je Mišković zaradio 16 ili 25 miliona evra, mogu da zamislim sa kakvim nabojem prave izveštaje. Ali ne razumeju da to nije moja imovina, nego ona pripada kompaniji - rekao je Mišković, koji je obelodanio da njegovi saradnici pišu knjigu o njemu.

Mrzelo ga da čekaPROTRČAO PORED DUŠANA BOROVICE I ĐURAŠKOVIĆAMiroslav Mišković je juče u Specijalni sud stigao nekoliko minuta pred početak suđenja. Pošto je izašao iz automobila koji ga je dovezao, on je uz stepenice protrčao do ulaza i preko reda u kom su stajali i optuženi Milo Đurašković, kao i Dušan Borovica utrčao u zgradu.- Kad porasteš kao on, ni ti nećeš čekati red - obratio se poznanik Borovici, koji je čekao da mu počne suđenje zbog zloupotreba oko kredita Razvojne banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track